Podrška školovanju mladih Romkinja i Roma u BiH

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH“ i Fond otvoreno društvo BiH u četvrtak zaključuju ugovor za projekt “S obrazovanjem u budućnost-XIV“ s ciljem stipendiranja 100 učenika srednjih škola i 10 studenata romske nacionalne manjine u školskoj 2018/2019. godini.

Također, iz projekta „S obrazovanjem u budućnost XIII“ , romskim stipendistima uz stipendije za maj i juni školske 2017/2018. godine bit će podijeljeni kompleti sportske opreme iz donacije Provincije Girona, Katalonija (Španija).

Od školske 2005/2006. do 2017/2018. godine, najviše sredstvima Fonda otvoreno društvo BiH, i uz učešće Katoličkog komiteta za borbu protiv gladi i za razvoj (Francuska), Association Emmaus, Sassenage, (Francuska), Advokatske firma Wolf Theiss, Beč (Austrija) Fonda Pavo Jusuf Urban-Ibruljević (BiH), modne kreatorke Agnes B. (Francuska), Diplomatskog zimskog bazara, Aide Karahmet, Fonda „Kemal Hasibović GP Butmir, Grafičar promet doo, donatora koji ne žele javni publicitet i Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, učenicima i studentima romske nacionalne manjine iz 45 mjesta u Bosni i Hercegovini podijeljeno 1.489 stipendija vrijednosti 1.369.020 KM.

Važna je činjenica da su u odnosu na ukupan broj stipendista mlade Romkinje zastupljene sa 49 posto, što uvjerljivo ukazuje na neopravdanost stereotipa o nezainteresiranosti Romkinja za školovanjem, kao i da je stipendiranjem obuhvaćeno 140 romskih studenata/studentica ili približno deset posto.

Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, pored obaveza iz projekta „S obrazovanjem u budućnost“, djeci i mladim romske nacionalne manjine omogućilo je učešće na ljetovanju, projektu psihosocijalne rehabilitacije, projektu iz oblasti ljudskih prava, pomoć u školskom priboru i sportskoj opremi, humanitarnu pomoć i u prigodnim prilikama medijski nastup.

Stoga, novi ugovor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i Fonda otvoreno društvo BiH predstavlja konkretno i mjerljivo djelovanje kako bi mlade Romkinje i Romi stekli adekvatno obrazovanje, bili konkurentni na tržištu rada i aktivno djelovali u zajednici, saopćeno je iz Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

Pročitajte...