Podrška: Tuzla, bez majki Srebrenice, podsjetila na zločine 1995. godine

Pune 24. godine svakog jedanaestog u mjesecu Žene Srebrenice izlaze na ulice Tuzle. Mirnom šetnjom sa izvezenim imenima svoje djece i ubijenih članova porodica podsjećaju na svoju tugu i traže smiraj za još oko 1000 onih čija tijela još nisu pronađena. Ovog 11. ih, zbog preporuka i zabrana javnog okupljanja, nije bilo na našem Trgu,  ali nisu zaboravljene.

Jedanaesti dan u mjesecu. Uvijek se veže za majke Srebrenice. Niti ovaj nije izuzetak. Iako su u svoja četiri zida zbog pandemije koronavirusa – danas nisu zaboravljene. Umjesto mirne i dostojanstvne šetenje žena Srebrenice danas u Tuzli volonteri.

Danas su u njihovo ime,  u centru Tuzle još jednom podsjetili na stravične zločine 1995 u Srebrenici. Njih je predstavljao Nihad Suljić, tuzlanski volonter.

“Ovo je prvi put da majke Srebrenice nisu bile u mogućnosti na ovaj način, jedanaestoga u mjesecu, podsjetiti na zločine u Srebrenici. Zbog toga smo mi tu da umjesto njih pošaljemo poruku da zločini nisu zaboravljeni te  da se nikada i nikome ne ponove ” , istakao je Nihad Suljić, tuzlanski volonter.

Kako se ni ovoga jedanaestoga ne bi propustilo podsjetiti na nemile zločine, organizovana je i online podrška. I to u znaku fotgrafija. Papiri i na svakome ispisano ime po jedne ubijene osobe preplavili su društvene mreže.

“Odziv je bio stvarno veliki. Nismo očekivali toliku podršku. Još jednom se skrenula pažnja na istinu na činjenicu da je tamo počinjen genocid. U ime majki, žena Srebrenice i u ime svih žrtvi smo to učinili za njih, na jedan takav način”, kazao je Senad Pirić, jedan od volontera.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić podržala je ove ideje. U ime svih majki zahvalila se na potpori u ovim teškim vremenima. Kazala je, i dalje će se podsjećati na svu golgotu i torturu kobnog jula 95-e godine.

“Čim se steknu uslovi mi ćemo nastaviti sa mirnim šetnjama svakog jedanaestog u mjescu. Želim da se zahvalim svima. I volonterima ali i novinarima jer se priča o genocidu, o zločinama. Na taj način naše najmlijije čuvamo od zaborava”, istakla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Jedanaestog jula navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici. Tamo su ubijene 8.372 osobe, a prema Informacijama Instituta za nestale osobe BiH, za skoro hiljadu nestalih žrtava genodica još se traga. Na ove podatke se još jednom, dobrom voljom i namjerom, istinom i srcem podsjetilo u ime svih majki Srebrenice.

Pročitajte...