Podrška zapošljavanju: Pripravnički staž za 80 mladih povratnika iz 20 bh. općina

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je potpisao i uručio ugovore za 80 povratnika s visokom stručnom spremom radi obavljanja pripravničkog staža. Ovaj program Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi s ciljem zapošljavanja povratnika, a posebno mladih obrazovanih kadrova. Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca. Ministarstvo je za ovaj program u budžetu za 2021. godinu osiguralo više od 450.000 KM.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad sa ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s VSS namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak u mjestima povratka.Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca.

Ministar Ramić je preporučio mladim visokoobrazovnim kadrovima angažman kod privatnika jer je kod njih lakše zasnovati radni odnos. Uputio ih je i na start-up, kao i na druge projekte Ministarstva čiji je cilj podrška mladima u zapošljavanju.