Pokret ‘Dogovor’: Propali pregovori o zajedničkoj probosanskoj platformi u RS-u

Lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković saopćio je danas da je, nakon dva mjeseca konsultacija predstavnika ovog pokreta te 23 sastanka s nizom političkih dužnosnika i lidera, velika većina političkih stranaka, kako navodi, odbacila ideju zajedničkog nastupa u entitetu Republika Srpska na izborima 2018. godine.

-Za sastanak u Srebrenici smo imali potvrđene predstavnike SDA, BPS-a, Stranke za BiH, te izraženu spremnost za razgovor kod DF-a, GS-a, SBB-a, NS-a i SDP-a, ali je bilo nekoliko otkazivanja, izlazilo se s različitim zahtjevima u vezi s okolnostima sastanka i predstavljanja javnosti. Nekoliko stranaka je u startu odbacilo ideju učešća u razgovorima s SDA, neke su pod pritiskom također odbile prisustvo nešto kasnije – kaže Duraković, saopćeno je iz pokreta “Odgovor”.

Izražava žaljenje što je ideja zajedničke probosanske platforme dočekana, kako tvrdi, s podsmijehom, a izražava zahvalnost onim liderima koji su dali svoj doprinos u nastojanju da se uopšte razgovara o ovoj temi.

-Nažalost, previše je razilaženja unutar organizacija i nespremnosti da se javno učini hrabar potez, pa iskreni i pošteni pojedinci nisu dovoljni. Sada nažalost idemo u političko fragmentiranje koje nas vodi u još gore stanje, a možda i politički nestanak na prostoru RS-a. Ono je definitivno orkestrirano od centara moći u Sarajevu kojima je važniji politički imidž u Federaciji nego naša djeca od Prijedora do Bratunca i Srebrenice – smatra Duraković, istaknuvši da “Odgovor” nastavlja rad.

Nakon dodatnih konsultacija s predstavnicima pozvanih stranaka, sastanak u Srebrenici za 28. septembar je otkazan, saopćeno je iz ‘Odgovora’.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...