Pomoć za Novi Pazar i Tutin

Tim koji čine tri ljekara i tri medicinska tehničara s Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, jutros je krenuo u Sandžak. Oni će dvije sedmice boraviti u Općoj bolnici u Novom Pazaru, a cilj je da pomognu svojim kolegama, jer je ovaj dio Srbije teško pogođen pandemijom koronavirusa. Pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla Šekib Umihanić tim povodom jučer je boravio u radnoj posjeti Novom Pazaru, zajedno sa Udruženjem MFS EMMAUS koje je uručilo pomoć narodu Sandžaka.

Novinar: Devleta Brkić

Iako je prethodno odbila pomoć koja je ponuđena iz BiH, Srbija je naknadno dala saglasnost da naši ljekari dođu i pomognu u Novom Pazaru, gdje je situacija sa koronavirusom izuzetno složena. Veliki problem predstavlja i činjenica da je i veliki broj zdravstvenih radnika u ovom gradu obolio od COVID-19. Kako bi saznao kakvo je stvarno stanje zdravstvenih ustanova u radnoj posjeti Novom Pazaru jučer je boravio pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla dr. Šekib Umihanić.

– Ono što sam primjetio, bolnica u Novom Pazaru je kompletno pretvorena u COVID bolnicu, to je da vam približim dakle, boilnica paviljnoskog tipa, i zamislite na svakoj od tih zgrada postoji natpis COVID 19. Što se tiče opremljenosti zdravstvenih ustanova sa zaštitnom opremom, prema navodima rukovodstva, radi se o dobroj snadbivenosti, imaju i lijekova. Međutim, ono što je primjetno jeste da imaju manjak zdravstvenog osoblja koje radi sa COVID pozitivnim pacijentima, a i kolege koje rade već su duže vremena iscrpljene i umorne. U tom pravcu smo, dakle, i organizovali tim ljekara iz Sarajeva i Tuzle i uputili u jutarnjim satima, kazao nam je Umihanić.

Jedan od razloga posjete Novom Pazaru i Tutinu, prema riječima direktora Umihanića bio je da se saznaju stvarne potrebe zdravstvenih ustanova.

– Ono što je dogovoreno jeste da će raditi dvije sedmice, da će raditi sa isključivo covid pozitivnim pacijentima. Imaju obezbijeđen smještaj, imaju obezbijeđenu i zaštitnu opremu. Također, u kontaktima sa direktorima domova zdravlja dogovoreno je da rukovodstvo domova zdravlja definišu svoje zahtjeve, i u pomoći i u kadru, te da to upute prema našem Ministarstvu zdravstva i ljekarskoj komori, kako bismo u narednom periodu mnogli da organizujemo pomoć i za domove zdravlja, dodao je direktor Umihanić.

Pomoć građanima Sandžaka jučer je uručilo i Udruženje MFS Emmaus. Riječ je o pomoći koju je ovo Udruženje prikupilo uz pomoć privrednih subjekata iz BiH, građana, te Kantonalnog štaba civilne zaštite. Pomoć je uručena u Tutinu preko Fondacije Zajedno do cilja.

– Željeli smo da sa ovom donacijom pokažemo da u onim nekim kriznim situacijama treba pomoći. Lahko je pomoći kada smo u izobilju, ali hrabrost i humanost treba pokazati i u ovim vabnrednim situacijama. S te strane ovo je neki naš skromni doprinos, obzirom na sve vaše potrebe. Željeli smo da iskažemo i solidarnost, kazao je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS EMMAUS.

– Ovdje samo treba da pokažemo da smo ljudi, i da se zajednički borimo sa ovom nedaćom koja nas je zadesila. Ja želim da se zahvalim našim donatorima i našim prijateljima koji su prevalili toliki put da dođu čak iz Doboja u naš mali Tutin, gdje su vidjeli potrebu da nam pomognu u ovoj teškoj situaciji, istakao je dr. Kemo Ćorović, direktor Doma zdravlja u Tutinu.

Koliko je teška situacija u Novom Pazaru najbolje govori i jučerašnji izvještaj iz tog grada, gdje je tokom protekle noći preminulo deset osoba zaraženih koronavirusom.

(RTVTK)

Pročitajte...