Ponoćka u sarajevskoj katedrali sutra u 20 sati

Iz Vrhbosanske nadbiskupije potvrdili su da će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova misa ponoćka biti upriličena 24. decembra u 20:00 sati.

“Misa polnoćka ne može se organizirati i slaviti kao prethodnih godina. U velikom broju župa Vrhbosanske nadbiskupije termin božićne mise, ili više njih, biti će u ranijim satima, u prihvatljivo vrijeme, kako se ne bi prekršila odredba o ograničenom kretanju osoba poslije 23.00 sati”, kazali su.

Nastavljaju da će svečano euharistijsko slavlje na samu svetkovinu Božića, 25. decembra biti održano u 10:30.

“Do sada su svećenici na Božić mogli slaviti najviše tri mise. Uskladu s tim Vrhbosanska nadbiskupija je u svojim Smjernicama za slavljenje svetkovine Božića od 4. decembra savjetovala svećenicima koji pastoralno djeluju u župama s većim brojem vjernika da imaju više misnih slavlja i po mogućnosti na više mjesta, posebno u filijalnim crkvama kako bi se spriječila veća koncentracija osoba na jednom prostoru”, poručuju.

Kao i do sada nadbiskupi su pozvali vjernike na odgovorno ponašanje kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje.

“Prije svega se to odnosi na poštivanje epidemioloških mjera nošenje maske, dezinfekcija ruku na ulazu u crkve, držanje fizičke distance te izbjegavanje direktnog kontakta prilikom pozdrava i čestitanja”, pojasnili su.

Iz nadbiskupije pozivaju sve vjernike koji budu osjećali bilo koje od simptoma koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom da kroz božićne dane ne posjećuju sakralne objekte, nego da, u tom slučaju sudjeluju barem duhovno u molitvi praćenjem prijenosa svetih misa.

(Klix)

Pročitajte...