Ponovo zagađen zrak

Kvalitet zraka u Tuzli tokom zimskih mjeseci opasan je po zdravlje ljudi. Prekomjerno zagađenje zraka, posebno u večernjim satima problem je koji već godinama muči građane. Mjerni uređaji za monitoring kvaliteta zraka ovog su vikenda upozirili na vrlo nezdrav zrak. I zdrastvene institucije u Tuzlanskom kantonu bilježe povećanje oboljelih od karcinoma pluća.
Prema statističkm podacima o zagađenosti zraka Bosna i Hercegovina je druga u svijetu. Industrijska postrojenja, individualna ložišta, soabraćaj, fosilna goriva, najveći su uzročnici zagađenja. Prisustvo SO2, prašine i azotnih oksida povećano je s početkom grijne sezone.
Sitne čestice u plućima dovode do pojave i pogoršanja astme, Hronične opstruktivne plučne bolesti i raka pluća. U kardiovaskularnom sistemu uzrokuje srčane aritmije, ishemijske bolesti srca, kongestivno zatajenje srca, a nervnom sistemu moždane udare. Lebdeće čestiće manje od 10 mikrometara pojačavaju respiratorne simptome, povećavaju pojavu obolijevanja od astme i smrtnost od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti. Azot dioksid dovodi do pogoršavanja astme i HOPB-a. Dovodi do kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja. Sumpor dioksid znatno utiče na respiratorni sistem i plućnu disfunkciju, pogoršava astmu i hronični bronhitis, uzrokuje upalu respiratornog trakta, pogoršanje srčanih oboljena, povećava rizik od moždanog udara i smrtnost od raka. Ugljen monoksid pojačava respiratorne simptome i smanjuje plućnu funkciju. Prvi savjet stručnjaka građanima bio bi ne izlagati se zagađenom zraku, odnosno ne izlaziti vani. Kada je zrak vani čist, preporučuju se provjetravanje i dobra ventilacija životnih i radnih prostora zbog unutrašnjeg aerozagađenja. Među preporukama liječnika jeste i uzimanje dovoljne količine tečnosti, vitaminai minerala, potom, adekvatno oblačenje i svakako, redovne kontrole hroničnih bolesnika.

 

Pročitajte...