Porodice ubijenih u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice nezadovoljne procesom identifikacija

Članice Udruženja“Žene Srebrenice” i danas, kao i svakog 11. u mjesecu, u Tuzli održale su mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada je u Srebrenici počinjen genocid. Na ovaj način one godinama traže istinu o zločinima počinjenim tokom rata u BiH i kažnjavanje zločinaca. Podsjećaju da je tog dana 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke zločincima.
Adil Nazifa Suljić imao je 39 godina kada su ga julskih dana 1995. godine, u pokušaju da dođe do slobodne teritorije, nadomak Srebrenice ubili pripadnici vojske koja je nad Bošnjacima počinila genocid. Radio je u lokalnom saobraćajnom preduzeću i bio poznat širom Podrinja. Dvadeset tri godine nakon potrage, a čak 13 godina nakon što su mu sa površine zemlje pokupljenje kosti, njegovoj sestri, dopredsjednici Udruženja ”Žene Srebrenice” za potvrdu identifikacije javili su iz Istočnog Sarajeva.
Jedna je to od rijetkih potvrda identifikacija do kojih su u posljednje vrijeme došle porodice. Sa ženama Srebrenice i Podrinja danas su bili učenici Medrese u Tuzli, udruženja žena iz Lukavca, Žepča, Maglaja. Kako su to radile protekle 23 godine, Žene Srebrenice su i za sljedeći jedanaesti u mjesecu najavile mirne proteste sa samo jednom porukom – Pravda nama, kazna zločincima!

 

Pročitajte...