Posljednji ispraćaj Zulfi Salihoviću

Porodica, prijatelji, saborci i predstavnički javnog i političkog života oprostili su se danas od prerano preminulog Zulfe Salihovića. Bio je jedan od najprepoznatljivijih aktivista političkog života u Srebrenici. Salihović je, nakon što je preživio genocid, svoj život posvetio je Srebrenici i opstanku Bošnjaka u ovoj općini. Ostat će upamćen kao veliki borac, patriota, prijatelj i aktivista. Komemoracije su danas održane u Tuzli i Srebrenici, a posljednji ispraćaj i dženaza u rodnoj Sućeski.

Zulfo Salihović preminuo je u subotu, 16.oktobra u Tuzli od posljedica srčanog udara. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je načelnik Štaba 281. brigade, 28. Divizije AR BiH. Učesnik je „Kolone smrti“ u julu 1995. godine. Bio je predsjednik Općinske organizacije demobilisanih boraca Armije RBiH. Predsjednik pododbora „Marš mira 2021“ Nezuk- Potočari. Organizator je i Marša mira „Potočari- Vukovar“ , a ovih dana je vršio pripreme za pohod do Vukovara idućeg mjeseca. Salihović je, nakon što je preživio genocid, svoj život posvetio Srebrenici i opstanku Bošnjaka u ovoj općini. Zulfin odlazak je veliki gubitak za Srebrenicu, poručeno je sa komemoracije.

Zulfo Salihović je bio jedan od ključnih bošnjačkih političara u Srebrenici. Od 1998. aktivno je učestvovao u političkom životu Srebrenice. Dugogodišnji je i aktuelni odbornik Skupštine opštine Srebrenica. Bio je predsjednika Kluba odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica. Bio je jedan od glavnih aktera u borbi za istinu o Srebrenici, te za opstanak Bošnjaka u ovoj općini. Iza Zulfe Salihovića je ostala majka, supruga, sin i dvije kćerke, brat i tri sestre.

Nakon komemoracija koje su održane u Tuzli i Srebrenici, dženaza i ukop Zulfi Salihoviću obavljena je u Sućeski na mezarju Brakovci, u općini Srebrenica.

 

Pročitajte...