Posmrtni ostaci pronađeni nakon 28 godina: Vječni smiraj danas će pronaći šest prijedorskih žrtava

U Memorijalnom centru “Kamičani” u Kozarcu, danas će smiraj pronaći šest prijedorskih žrtava: Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić, Esad Garibović, Enes Denić i najmlađa žrtva među njima, Nihad Memić, koji je ubijen kada je imao 19 godina.

Nakon 28 godina od stravičnih ubistava, posmrtni ostaci pet žrtava pronađena su u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šeste žrtve, Enesa Denića, na lokalitetu Jablanica – Prosara, područje koje pripada općini Bosanska Gradiška.

Vjerski program počinje u 12.15 sati, a dženaza će biti upriličena poslije podne namaza. Kako je najavljeno, prisutnim će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje “Kamičani”.

Pored reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, svoje prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBiH, potpredsjednik RS-a te drugi zvaničnici i diplomate.

Zbog pandemije koronavirusa i obaveznog poštivanja donesenih mjera, svi oni koji budu dolazili na dženazu dužni su se pridržavati epidemioloških mjera nošenja maske i držanja distance. Organizatori su pripremili tzv. boksove gdje će se izvšiti dezinfekcija i pregled za sve one koji dolaze
(RTVTK/FAKTOR)

Pročitajte...