Postavljen kamen temeljac za novu ambulantu u Potočarima

U Potočarima kod Srebrenice postavljen je kamen temeljac za izgradnju ambulante što će finansirati Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS u BiH.

Vrijednost projekta je oko 150.000 KM, izgradnja počinje uskoro, a otvaranje je planirano za proljeće 2019. godine. Taj projekt važan je za lokalnu zajednicu i unapređenje zdravstvene zaštite, a najveću korist imat će građani.

Pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo kaže da se izgradnjom te ambulante želi pomoći stanovništvu starije životne dobi.

– Nastojat ćemo da mreža naših partnera ostane prisutna uz ambulantu, nakon što bude izgrađena. Već imamo najavu volonterskih mreža ljekara koji su ponudili da besplatno rade u Potočarima – izjavio je.

Zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković kaže da je taj projekt od velike važnosti za Srebrenicu, posebno povratničku populaciju.

– Većina stanovništva u Srebrenici je u trećoj životnoj dobi, u potrebi zdravstvene brige. Kroz projekt ‘Ljubav za majke Srebrenice’ Emmaus je uvidio potrebu da se pomogne starim ljudima – kaže Alivuković.

U izgradnju ambulante bit će uključeni volonteri sudionici na trinaestom EMMAUS-Međunarodnom omladinskom radnom kampu, koji se održava u Potočarima od 10. do 24. jula i okuplja više od 100 mladih iz 15 država.

MFS -EMMAUS je kupio plac (veličine šest duluma) nedaleko od centra u Potočarima gdje se nalazi internatski smještaj za djecu i drugi sadržaji. Na toj lokaciji planirano je da, osim ambulante, bude izgrađen i centar za stare osobe.

– Ta opština je razuđena. Zbog toga smo odlučili pomoći građane starije životne dobi, koji su ostali sami i za njih izgraditi jedan vid staračkog centra. Tako bismo stare osobe iz sela okupili na jedno mjesto (bliže gradu) gdje bi imali adekvatnu njegu i podršku. Medicinske usluge bile bi u okviru tog centra – rekao je Škrebo.

Kamen temeljac za izgradnju ambulante postavili su direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković.

– Bit će to veliko olakšanje za sve korisnike naših projekata u Srebrenici, naročito korisnice projekta ‘Ljubav za majke Srebrenice’. Stručna ljekarska pomoć bit će dostupna i drugim korisnicima projekata, djeci u internatskom smještaju, kao i svim mještanima Potočara – navode iz MFS-EMMAUS-a.

Dodaju da je to još jedan projekt koji će biti realiziran zahvaljujući pomoći “Sharjah Charity International“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U protekle dvije godine MFS-EMMAUS je izgradio 25 infrastrukturnih projekta, a ovo je prva ambulanta.

Pročitajte...