Poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u školama na visokom nivou

Graja i pjesma sada su mogući samo u učionicama i to sa distancom. Jedan je to od načina na koji se učitelji i nastavnici sa svojim učenicima dovijaju praznini koju higijensko-epidemiološke mjere ostavljajuju u školama. No, kako je na prvom mjestu zdravlje svih koji su uključeni u nastavni proces poštivanje mjera postalo je dio i školske svakodnevnice.

“Ne smijemo trčati po hodnicima i ne smijemo da nemamo  maske. Na vratima moramo da dezinfikujemo ruke. Moramo masku na ulazu i izlazu da nosimo. I moramo da držimo distancu” kažu nam Amra i Nejra učenice 2. odnosno 3. razreda Osnovne škole “Jala” u Tuzli.

Učiteljica Aida Gazibegović ističe da se dobro snalaze.

“Najvažnije je da možemo, uz distancu da komuniciramo, da pjevamo, da se igramo. Izmislili samo puno novih igara, naravno vezano sve uz novonastalu situaciju. Tako da djeca to  prenesu i kući. Igraju se sa roditeljima kući, to im je glavna zadaća, da komuniciraju sa roditeljima i da se igraju. I onda to sve prenesu u školu” kaže učiteljica Aida.

U tuzlanskoj Osnovnoj školi “Jala” danas u bili savjetnici Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, kako bi se uvjerili u poštivanje mjera, te razmijenili informacije o tome kako se odvija nastavni proces, eventualno riješili određene dileme, ukoliko postoje. Obilazak škola traje od početka mjeseca, a do sada su obišli oko 95% škola i stanje na terenu je izuzetno dobro. Škole imaju dovoljno higijenskih sredstava. Znatan dio je nabavljen i zahvaljujući roditeljima i privrednicima, a ono što je najvažnije svi se pridržavaju propisanih mjera.

“Jako je pohvalno reći da od samog ulaska našeg u školu, od momenta registracije, dezinfekcije ruku, upisivanja u evidentne listove, navođenje kontakata, da li je bio sa nekim, da li su  posjetioci bili van zemlje, da li su imali kontakt sa nekim ko je zaražen itd, sve to omogućava da se može pratiti, ne daj Bože u slučaju dođe do zaraze da bi se mogli kontakti pratiti i da bi se moglo što prije spriječiti dalje širenje neželjene situacije ili posljedica” kaže stručni savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Mehdin Selimović, nakon današnje posjete Osnovnoj školi “Jala“ u Tuzli.

“Imali smo nekih sporadičnih slučajeva zaraze roditelja. Još, hvala Bogu, nemamo zaraženih niti jednog učenika, niti jednog zaposlenog. Što se tiče odvijanja same nastave, nastava se odvija po predviđenom protokolu, kako je i propisalo Ministarstvo za obrazovanje i nauku”, ističe direktor OŠ Jala Nedžad Tanović.

Dolazak savjetnika u škole  ima za cilj i saslušati prijedloge menadžmenta škola i nastavnika, zasnovane na dosadašnjem iskustvu, a kojim bi se nastavni proces dodatno unaprijedio.

“Neće se svi ti zahtjevi  i sugestije moći ispoštovati. zato što se jedan dio odnosi i na ublažavanje  ovih propisanih mjera, kao što su nošenje maski i održavanje distance.Ali, naprimjer, neke druge stvari, tipa uvođenja dopunske i dodatne nastave, koja ne iziskuje ublažavanje tih mjera će se moći vjerovatno realizirati” kaže stručna savjetnica Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Medira Čulum.

“Svi se nadamo da neće doći ni do kakvih prekida u nastavi. Ali, ukoliko dođe, moje mišljenje kao učiteljice je da djeca zaista mogu da nastave i na jedan i na drugi i na treći načina” poručuje učiteljica Samira Huremović.

Za dobro stanje u školama zasluge idu kompletnom obrazovnom sistemu, školama, djeci, ali i njihovim roditeljima. No to ne smije biti znak za opuštanje. Mjere se trebaju maksimalno poštovati, a u mjesecima koji su pred nama i sa dodatnim oprezom.

Pročitajte...