Potočari: Tuzlanske zmajice sa majkama Srebrenice

Delegacija uglednih Tuzlanki boravila je danas u posjeti Memorijalnom centru Potočari. Tu su proučile Fatihu, položile cvijeće i odale počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica. Delegaciju su činile kandidatkinje za ovogodišnju nagradu ”Zmajevo srce”: Maida Mulić-Šečerbegović, Rusejla Halilović, Selma Sijerčić, Larisa Dizdarević Hudić. Peta kandidatkinja za ovu prestižnu nagradu, Ivana Iveljić, zbog poslovnih obaveza je bila spriječena da ovaj dan provede sa Majkama Srebrenice.

Članice Udruženja Srebreničke majke na čelu sa predsjednicom Fazilom Efendić dočekale su ih i u prijateljskom razgovoru provele ovaj dan s njima. ”Odlučile smo se simbolično biti uz majke sedam dana pred 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Znamo da je ovo posebno težak period za njih, pred dženazu, kao i nekoliko dana kasnije, kad Srebrenica ostane pusta. Važno je biti uz srebreničke majke cijelu godinu, a većina mojih prijateljica koje su danas sa mnom ovdje su istaknute liječnice i naučne radnice pa su imale priliku dati i zdravstvene savjete”, navodi jedna od članica delegacije, Rusejla Halilović zaposlenica Željeznica Federacije BIH. Maida Mulić-Šečerbegović je poznata tuzlanska epidemiologinja zaposlenica ZJZ TK-a koja je u prošloj godini bila na prvoj liniji borbe protiv COVID-a. Doktorice Selma Sijerčić, Ivana Iveljić i Larisa Dizdarević Hudić, svaka u svojoj specijalnosti dale su značajan doprinos u okviru Unievrzitetskog kliničkog centra Tuzla, čije su zaposlenice.


Zajednička crta svih nominovanih kandidatkinja jeste humanost i svaka zaslužuje laureat prve. Ne gledaju jedna na drugu kao na konkurenciju, već planiraju u prijateljskom duhu nastaviti timski djelovati, a što je današnja posjeta jedan od prvih zajedničkih projekata. Priznanje ”Zmajevo srce” nagrada je koju već nekoliko godina dodjeljuje istoimeno Udruženje.

Majke Srebrenice zaželjele su im puno uspjeha ne samo u predstojećoj objavi pobjednika, već i u poslovnom i privatnom životu. I baš kako reče jedna od majki, zaželjele su im sve ono što bi poželjele svojim kćerima.

(Saopštenje)