Potpisan ugovor između Ministarstva privrede TK i UniCredit banke

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona potpisalo je ugovor sa Unicredit bankom o plasmanu kredita. Kroz ovaj program Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je novih 60, 5 miliona KM izuzetno povoljnih, beskamatnih kreditnih sredstava za privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona. Maksimalni iznos kredita po korisniku iznosi 2 miliona KM. Održan je i sastanak resornih ministara iz  kantonalne Vlade sa Udruženjem poslodavaca TK o ukidanju parafiskalnih nameta.

Autor: Dino Dropić

Pandemija koronavirusa ostavila je traga i na privredi Tuzlanskog kantona. Potpisanim ugovorom između Ministarstva privrede TK i UniCredit banke osigurana su sredstva za pomoć privrednicima u najmnogoljudnijem kantonu u BiH.  Za ovu namjenu osigurano je 60 miliona i 500 hiljada KM. Za proizvodnu djelatnost izdvojeno je 26 miliona 900 hiljada, za trgovinsku 23 miliona 500 hiljada i za uslužnu djelatnost je izdvojeno 10 miliona i  100 hiljada KM. Rok za otplatu kredita je 6 godina.

“ Radi se o subvenciji kamate gdje Vlada TK subvencionira 3 posto kamate i u konačnici banka je ponudila 2,95 posto kamatnu stopu  što u konačnici znači 0 posto kamata za privrednike Tuzlanskog kantona. Pored tih povoljnosti od 0 posto kamate mi imamo povoljnost da su samo troškovi obrade 0,29 i imamo situaciju da ovi uslovi daju mogućnost godinu dana grejs perioda i 72 mjeseca je rok otplate. Istina ima malih izmjena u odnosu na raniji kreditni angažman sa BBI bankom. Ovdje  smo razdvojili na 3 lota gdje sredstva mogu koristiti i trgovinska djelatnost i uslužna i naravno proizvodna djelatnost”, rekao je Asmir Hasić ministar privrede Tuzlanskog kantona.

 U Ministarstvu privrede održan je i sastanak resornih ministarstava sa Udruženjem poslodavaca TK. Raspravljalo se o djelomičnim i potpunim ukidanjem pojedinih parafiskalnih nameta. To se prvenstveno odnosi na komunalne naknade, naknade za turističku zajednicu i naknade za šume.

“Privreda je debelo na koljenima i ja mislim da u ovim momentima su potrebne neke stvari koje bi olakšale i smanjile namete svim privrednicima na Tuzanskom kantonu. Na tom fonu ja sam uputio incijativu za održavanje vanredne sjednice po pitanju naknade za šume, po pitanju komunalnih naknada i naknada za turističku zajednicu. Inicijativa je upućena Vladi TK  da u što skorijem vremenu održi sastanak”, istakao je Hasić.

 Generalno kada imate tešku sitaciju svaka pomoć bi dobrodošla. Ukoliko se ukine naknada za šume određenim firmama sasvim sigurno bi to značilo puno. Nekima ne bi ni puno ni malo, ali generalno to bi bila jedna pomoć i vjetar u leđa”, istakao je Ramiz Karić predsjednik Udruženja poslodavaca TK.

 Iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona uputili su inicijativu Vladi TK za održavanje vanredne tematske sjednice o djelimičnom i potpunom ukidanju navedenih naknada. Održavanje sjednice očekuju već sljedeće sedmice kada bi se trebalo raspravljati i donijeti konačna odluka, koja će biti upućena prema Skupštini TK.

Pročitajte...