Potpisan ugovor: Oružane snage BiH nabavljaju četiri nova helikoptera Bell Huey II

Sarajevo, BiH - 13. decembar 2019: Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, i Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su potpisali ugovor o nabavki četiri nova Bell Huey II (UH-2), kojim se pokreće postupak isporuke u periodu od naredne tri godine. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )
– Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Vijeća ministara BiH, prema kojem je američka strana obezbijedila 34 miliona dolara (oko 30 miliona eura), čime je pokrivena glavnica avansa

SARAJEVO (AA) – Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, i Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su potpisali ugovor o nabavki četiri nova Bell Huey II (UH-2), kojim se pokreće postupak isporuke u periodu od naredne tri godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Vijeća ministara BiH, prema kojem je američka strana obezbijedila 34 miliona dolara (oko 30 miliona eura), čime je pokrivena glavnica avansa. Ministarstvo odbrane u narednih deset godina namjerava uložiti još veći iznos kao podršku implementacije projekta. U svrhu nabavke helikoptera, Ministarstvo odbrane već je uložilo četiri miliona dolara (oko 3,5 miliona eura).

“Oružane snage BiH su uspješna priča u koju vrijedi ulagati. Mnogi pripadnici Oružanih snaga BiH su tokom rata bili na različitim stranama, a sada stoje rame uz rame u službi svoje zemlje i njenih građana. Oni čine dio jedinstvenih globalnih snaga za očuvanje mira i stabilnosti, a izrasli su i u pouzdanog partnera NATO-a u očuvanju mira i u borbi protiv terorizma. Oružane snage BiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno usmjereni ka budućnosti. Dokazali su da svaki fening uložen u Oružane snage znači višestruku dobit za mir, bezbjednost i budućnost građana BiH”, rekao je američki ambasador Nelson.

Sarajevo, BiH – 13. decembar 2019: Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, i Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su potpisali ugovor o nabavki četiri nova Bell Huey II (UH-2), kojim se pokreće postupak isporuke u periodu od naredne tri godine. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

Ministrica Pendeš je pojasnila da je Vijeće ministara BiH 2017. godine donijelo odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, na osnovu koje je osiguralo 6,2 miliona KM, a potom i 1,3 miliona KM u 2018. godini. Istakla je da je podrška SAD-a još jedan izraz konkretne i opsežne saradnje BiH s tom zemljom.

“Sretna sam da sam imala priliku kao ministrica odbrane potpisati sporazum koji je doprinio unapređenju operativnosti Oružanih snaga i da ovo nije samo projekat na kojem se radilo godinu dana, nego duže od četiri i po godine. Potpisivanjem sporazuma, još jednom smo potvrdili svoju opredijeljenost za partnerske odnose sa SAD-om i mislim da je to jako bitno kada govorimo o našim vanjskopolitičkim ciljevima”, naglasila je Pendeš te se zahvalila svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, iskazao je zadovoljstvo jer je potpisivanjem ugovora o isporuci novih helikoptera put k modernizaciji flote vazdušnih snaga, što je jedan od najbitnijih preduslova za izvršavanje zakonom predviđenih obaveza i definisanih zadataka.

“Nabavka novih u potpunosti adekvatno opremljenih Huey II helikoptera značajno će poboljšati ukupne kapacitete Oružanih snaga, zračnu mobilnost, ali i ono što je vrlo bitna stvar povećanja kapaciteta Oružanih snaga za zaštitu zračnog prostora. Novi helikopteri će biti u potpunosti modernizovani, multifunkcionalni, višenamjenski i opremljeni za sve zadatke s kojima se trebaju suočavati Oružane snaga, kako sada, tako i u budućnosti. Kroz potpisivanje ovog ugovora Oružane snage će narednih minimalno dvije do tri decenije imati obezbijeđen kompletan proces nabavke rezervnih dijelova i održavanje helikoptera”, kazao je Mašović.

Pojasnio je da će kroz nabavku helikoptera Huey II Oružane snage biti u potpunosti interoperabilne i kompatibilne s opremom s kojom raspolažu SAD i zemlje članica NATO saveza.

“U šta sam ubijeđen i u šta sam siguran da je potpisivanje današnjeg ugovora o nabavci helikoptera Huey II samo početak procesa modernizacije i onoga što stoji pred nama. Kolika je vrijednost ovog procesa i nabavke nova četiri helikoptera u ograničenim budžetskim uslovima govori podatak da ćemo sada moći odgovoriti uspješno na sve zadatke u BiH, ali i na regionalnom nivou u procesu adekvatnog odgovora na prirodne, elementarne i druge nepogode”, istakao je Mašović.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH očekuje da će se nakon slanja Programa reformi krenuti sa realizacijom Pregleda odbrane, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2016. godine. Također, očekuje da će država BiH osigurati značajno veća novčana sredstva za implementaciju modernizacije Oružanih snaga.

Mašović je naglasio i da je jako važno što Oružane snage BiH imaju jednu platformu helikoptera UH-1, tako da već sada imaju obučen pilotski kadar i kapacitete za održavanje letjelica UH-2.