Potpisivanje deklaracije o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

U Sarajevu će danas biti potpisana deklaracije o saradnji u okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini”.

U proteklom periodu uspostavljeno je partnerstvo s deset jedinica lokalne samouprave (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Kakanj, Kalesija, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Trebinje) u kojima će biti realizovane aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Potpisivanjem deklaracije, partneri će se izjasniti o posvećenosti principima dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama i razvojnim planovima putem integrisanog modela upravljanja rizicima od katastrofa.

Cilj zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija u BiH jeste rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u deset jedinica lokalne samouprave u različitim sektorima, uključujući zaštitu i spašavanje, obrazovanje, socijalnu i dječiju zaštitu, zdravlje i poljoprivredu.

Taj zajednički program provode UN agencije UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO u partnerstvu s lokalnim vlastima, saopćeno je iz UNDP-a BiH.