Potpisivanje ugovora za mala i srednja poduzeća u vrijednosti od 2,4 miliona KM

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisat će danas u zgradi federalnih institucija u Mostaru u 10 sati ugovore sa 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436 KM.

Vlada Federacije BiH osigurala je sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH .

Ovim projektom bit će unaprijeđene sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tokom perioda post Covid-a.

Inače, spomenutim programom pruža se podrška malim i srednjim preduzećima utvrđenim Zakonom o poticanju razvoja male privrede Federacije BiH  i Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, a koji djeluju u oblastima prerađivačke industrije kako bi realizirali investicije usmjerene ka tehnološkom unaprjeđenju, odnosno uveli digitalizirana rješenja u proizvodnji i unaprijedili digitalizirani pristup tržištu, te promovisali proizvode na tržištima s ciljem podizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Na Javni konkurs za odabir korisnika grant programa “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za 2021. godinu podnesena je 291 projektna prijava. Od 81 uspješno ocjenjenog projekta, 21 projekat pripada oblasti metaloprerade, po 15 iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 8.359.123 KM, od čega su mala i srednja preduzeća osigurala vlastito sufinansiranje u iznosu od 5.976.686 KM. Realizacijom projekata, čiji je rok implementacije do 10 mjeseci planirano je zapošljavanje 263 nova radnika.

Kada je riječ o korisnicima grant programa, njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, 13 iz Tuzlanskog, 12 iz Srednjobosanskog kantona, 10 iz Hercegovačko-neretvanskog, devet iz Unsko-sanskog, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, tri iz Kantona 10 i dva korisnika iz Posavskog kantona, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Na početku događaja bit će upriličene izjave za medije, a kamermani i fotoreporteri mogu snimiti kadrove s potpisivanja ugovora, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Pročitajte...