Povećana saradnja institucija kulture i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK

2020 godina u Tuzlanskom kantonu ostaće upamćena i kako godina u kojoj je donesen Zakon o zaštiti kulturne baštine. Na ovaj se zakon čekalo više od 30 godina. Osim toga, u ovoj je godini, povećan nivo saradnje između resornog kantonalnog ministarstva i institucija kulture. Uprkos poteškoćama Vlada kantona i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade zadržali su nivo finansiranja kulturnih organizacija.

Saradnja između javnih ustanova iz oblasti kulture i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK u 2020 godini povećana je. Realizovani su brojni projekti, a ministar Srđan Mićanović izdvaja najznačajniji donošenje Zakona o zaštiti kulturne baštine TK.
Ministar Mićanović, ističe i napore, kojima su ove godine uspjeli povećati plaće zaposlenicima u oblasti kulture. Pružena je i mogućnost novih zapošljavanja.
U sferi sporta ovo je Ministarstvo pokrenulo niz aktivnosti. Između ostalih, ministar izdvaja Pravilnik za stipendiranje i nagrađivanje. U ovom Ministarstvu zatekli su samo dva programa za mlade. Ove godine uradili su četiri nova.
Ministar Mićanović se nada da će Skupština naredne godine podržati prijedlog Strategije za mlade, te da će saradnja sa predstavnicima ustanovama koje pripadaju njegovom resoru biti nastavljena.

 

 

Pročitajte...