Poznata imena dobitnika književnih nagrada Mirko Kovač u četiri ravnopravne kategorije

Nagrada Mirko Kovač ove godine biće dodijeljena u četiri ravnopravne kategorije za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladog autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Dosadašnji dobitnici nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje djelo mladog autora su Dragan Markovina “Između crvenog i crnog” i Vladimir Tabašević “Tiho teče Misisipi”, za najbolji scenarij Vuk Ršumović “Ničije dijete” i Ivona Juka “Ti mene nosiš”, za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak “Leteći pilav” i Ivan Lovrenović “Isus u Ahmićima”, te za najbolji roman Oto Horvat “Sabo je stao” i Slobodan Šnajder “Doba mjedi”.

Prema pravilima nagrade, svaka kategorija ima selektore izabrane na petogodišnji mandat, a isti mandat je i za članove žirija.

Selektori po kategorijama su Bruno Kragić za najbolji scenarij, Srđan V. Tešin za djelo mladog autora, Tomislav Brlek za najbolji esej te Mića Vujičić za najbolji roman.

Predsjednik žirija Vlaho Bogišić, kao i ostali članovi žirija Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović na sastanku 1. i 2. septembra izabrao je djela koja će dobiti nagradu Mirko Kovač, a koja se sastoji od novčanog dijela za svaku kategoriju od 5000 eura i povelje.

Za najbolje djelo mladog autora izabran je scenarij “Ne gledaj mi u pjat” Hane Jušić u produkciji Kinorame iz Zagreba, za knjigu eseja “Smrt na Kosovu polju”, historija kosovskog mita Ivana Čolovića u izdanju 20. stoljeća iz Beograda, za najbolji scenarij “Dobra žena” Mirjane Karanović, Stevana Filipovića i Darka Lungulova u produkciji This and That Productions iz Beograda i za najbolji roman djelo “Kad sam bio hodža” Damira Ovčine u izdanju Buybooka iz Sarajeva.

Svečana dodjela nagrada biće održana 7. oktobra na četvrtim Danima Mirka Kovača koji će biti održani u periodu od 5. do 8. okobra u Rovinju.

Pročitajte...