Predsjedavajući Zvizdić s ambasadorima islamskih zemalja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je radni sastanak sa ambasadorima islamskih zemalja u BiH i upoznao ih o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, kao i sa činjenicama u vezi sa formiranjem vlasti na svim nivoima u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je, govoreći o stepenu realizacije ciljeva Vijeća ministara BiH u protekle četiri godine, rekao da je na nivou BiH realizirano 90 posto ciljeva i da svi ekonomski pokazatelji u proteklom mandatu imaju vidljiv rast.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadori su razgovarali i o mogućnostima za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje i složili se da je neophodno povećati ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju u odnosima BiH i islamskih zemalja. On je rekao da su turizam, industrija namještaja, prehrambena, metalska, tekstilna kao i namjenska industrija postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i konkurentni sektori.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadore o obavezama koje BiH mora ispuniti na putu ka euroatlantskim integracijama i rekao da je BiH mjesto u porodici evropskih zemalja, ali je naglasio da će saradnja sa zemljama islamskog svijeta biti nastavljena i unaprijeđena.

On je pozvao investitore da dođu u BiH i da svoje poslovanje, kroz partnerstva i ulaganje, vežu za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio ambasadorima na pomoći koju njihove zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i rekao da su dijalog, politička stabilnost i povjerenje ključni preduvjeti za mir, stabilnost i prosperitet u svijetu.

Sastanku su prisustvovali ambasadori: Republike Turske, Kraljevine Saudijske Arabije, Arapske Republike Egipat, Malezije, Republike Indonezije, Države Katar, Države Kuvajt, Islamske Republike Pakistan, Islamske Republike Iran, Države Palestine i otpravnik poslova u ambasadi Azerbejdžana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pročitajte...