Predstavnički dom BiH o izmjeni Zakona o akcizama

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će danas prošlog mjeseca prekinutu redovnu sjednicu, a nakon nje planirana je i nova sjednica na kojoj će biti govora o akcizama.

Budući da na prethodnoj sjednici nije bilo izjašnjavanja o tačkama dnevnog reda, poslanici bi danas trebali završiti raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda, a potom se i izjasniti o svemu razmatranom.

Preostale tačke su Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Izvještaj o provođenju zakona iz  nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, ali i Informacija o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti CIK-a da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine.

Pred poslanicima je i Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu,   čiji su predlagači poslanici HDZ-a Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul, te Preporuke za reformu energetskog sektora, a nakon razmatranja ovih tačaka dnevnog reda i izjašnjavanja o njima uslijedit će nova sjednica.

Na novoj sjednici poslanici bi se trebali izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) za razmatranje izmjena Zakona o akcizama koje predviđaju smanjenje akciza na gorivo te stavljanje van snage zakona usvojenog u decembru.

Putarine su tada povećane za 15 feninga plus PDV, a ovim prijedlogom cijene goriva po litru bile bi smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoarua, dok predlagači tvrde da do sada prikupljeni novac, oko 100 miliona KM, nije usmjeren na izgradnju puteva.

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH također su na dnevnom redu današnje  sjednice.

Pročitajte...