Ponovo otkazana sjednica Skupštine TK: Nije postojala većina u klubu Bošnjaka

Ponovo je prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine TK na kojoj se danas bio najavljen izbor novog rukovodstva ovog zakonodavnog tijela.

Nakon što je u petak u skupštinu TK predat zahtjev od strane SDA TK koja je tvrdila da ima 19 potpisa za novu skupštinsku većinu koju bi sačinjavali SDA, DF, SBB, SBiH i tri zastupnika SDP-a BiH danas je usljedilo  zasjedanje kluba Bošnjaka na kojoj je nova većina predvodjena SDA trebala predložiti svog predstavnika u rukovodstvu Skupštine. Prijedlog je bila Lejla Vuković iz SBB-a, ali od 29 zastupnika u Klubu Bošnjaka nije bilo većine od 15.

Naime, na sjednici se nije pojavio Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA, koji je svoj izostanak opravdao bolešću, odnosno činjenicom da je hospitaliziran u UKC-u Tuzla. Na sjednici Kluba Bošnjaka nije bilo ni Seada Gazibegovića (SDP) jednog od tri potpisnika zahtjeva od prošle sedmice iz kluba SDP-a.

Ovo je bio jedan od preduslova da se krene u izbor predsjednika Skupštine TK, a potom i mandatara za Vladu TK. Sjednica je trajala taman toliko koliko je trajalo intoniranje himne i obrazloženje predsjednika Skupštine TK o prekidanju sjednice.

Time je postalo jasno da i pored najava danas ponovo ne postoji skupštinska većina koja bi mogla izabrati novo rukovodstvo i krenuti u formiranje nove Vlade TK.

Konstituirajuća sjednica bit će nastavljena kada se steknu uvjeti, odnosno kada se obezbjedi dovoljan broj poslanika koji bi činio većinu koja može izabrati novo skupštinsko rukovodstvo.

Opširnije u video prilogu.

RTVTK

Pročitajte...