Prijedlog odluke o privremenom finansiranju na sjednici Vijeća ministara BiH

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar 2020. godine bit će razmatran danas na sjednici Vijeća ministara BiH.

Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za period april – juni ističe danas, a Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu Predsjedništvo BiH je utvrdilo na sjednici 26. juna te ga po hitnom postupku uputilo u parlamentarnu proceduru.

Prijedlog ovog zakona trebalo bi da bude razmatran 7. jula na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

-I kada bismo zakazali sjednicu Predstavničkog doma u ponedjeljak morala bi se desiti Odluka o privremenom finansiranju jer taj posao ne bi stigao da se obavi u Domu naroda i da se objavi da je sve usvojeno. Dakle, u ovoj fazi je potrebno uraditi Odluku o privremenom finansiranju u ponedjeljak ili utorak, ja mislim da će to Vijeće ministara uraditi, a 7. jula će biti na sjednici Predstavničkog doma, nadam se, usvojeno, a odmah nakon toga dan ili dva, to ne mogu tačno reći, na Domu naroda – rekao je ranije predsjedavajući Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH ddanas je i Prijedlog odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, kao i Prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču.

Između istalog, bit će razmatran i Prijedlog odluke o računanju rokova iz Zakona o strancima za vrijeme važenja Odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima.

Na dnevnom redu je Informacija o stepenu razvoja Poljoprivrednog informacijskog sistema u Bosni i Hercegovini te Informacija o poduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta.

Ministri će razgovarati i o Informaciji s Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, o Izvještaju o radu Vijeća za osobe s invaliditetom, kao i o Izvještaju o provedbi Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini i Akcionog plana za 2019. godinu.