Primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika (VIDEO)

Primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika i predstavljanje prvog izvještaja Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, održani su danas u Sarajevu.

U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih par mjeseci vršeno je prikupljanje podataka o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH.

U Mapi puta su utvrđeni nedostaci u odnosu na opšte potrebe operacija odgovora na katastrofe u skladu sa međunarodnim standardima te identificirane potrebe za razvoja kapaciteta.

IDRM projekt se realizira u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog učešća u unapređenju kapaciteta u oblasti umanjenja rizika od katastrofa te unapređenju stanja okoliša.

– Velika je čast Italije što može pomoći građanima BiH u ovim naporima – kazao je on.

Zahvalio se UNDP-u, koji provodi ovaj program, kao i svima koji učestvuju u njemu.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov je kazao da je vrijednost terenskih vozila koja su danas predata civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika oko 100.000 KM. Napomenuo je da su u finansiranju učestvovale, osim Italijanske agencije za razvoj, i ove dvije općine.

Danas je predstavljen i prvi izvještaja Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, za koju je Khoshmukhamedov kazao da ima ulogu da izgrađuje kapacitete svih općina širom zemlje. Dodao je da izvještaj o Mapi puta govori koji su to kapaciteti koji se trebaju unaprijediti.

– Kapaciteti koji se moraju unaprijediti jesu znatni. Međutim, moramo imati na umu da je vrlo bitno da se što prije unaprijede kapaciteti općina zbog toga što su one prve koje bivaju pogođene ukoliko dođe do bilo kakve prirodne katastrofe i oni su prvi koji moraju da se bore protiv nje – kazao je Khoshmukhamedov.

Šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković je ocijenio da je predstavljanje kapaciteta i Mape puta u BiH vrlo značajan iskorak u sistemu zaštite i spašavanja.

– Prvi put mi dobijamo evidenciju resursa u oblasti zaštite i spašavanja u čitavoj BiH, na svim nivoima. To nam pruža mogućnost da organizovanije i planski djelujemo prema nekim lokalnim zajednicama koje su izložene prirodnim i drugim nesrećama u BiH, kad se tiče nabavke određene opreme i sredstava, formiranja određenih jedinica za zaštitu i spašavanje i drugih aktivnosti koje se budu vodile – kazao je Brković.

Napomenuo je da su u proteklom periodu napravljeni krupni iskoraci u BiH, formirano je dosta novih timova za zaštitu i spašavanje kad govorimo o spašavanju na vodi, spašavanju iz ruševina, ojačan je sistem sa novom opremom.

– Međutim, još ne možemo reći da smo spremni. Studija je pokazala da nam predstoji još posla vezano za uspostavu novih jedinica, prvenstveno u lokalnim zajednicama i opremanje i obuka tih jedinica – naveo je Brković.

Direktor Federalne uprava civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao da svaka općina ima svoj specifični rizik, te da se tako i rade procjene rizika, da se vidi otpornost općina na pojedine rizike.

Po njegovim riječima, ovo je bila dobra stvar, cijeli jedan projekt koji je tačno precizirao kakvi su im kapaciteti potrebni.

– Jedna općina nema potrebe da ima, na primjer, spašavanje iz planina, kad nema nijedne planine, ali zato ima veliki problem s vodama, s velikim rijekama. Tako da su kolege iz UNDP-a, sa ekspertima iz Italije, napravili dobar dokument koji će nama biti osnova za izgradnju kapaciteta u svim lokalnim zajednicama, ne samo općina, nego i kantona – ocijenio je Solak.

Izrazio je nadu da će se i u narednom periodu ovaj projekt nastaviti, prije svega u opremanje lokalnih zajednica po elementima kako su navedeni u samoj studiji.

Direktor Republičke uprava civilne zaštite RS Mile Međed se zahvalio UNDP-u i italijanskoj vladi na uspješno implementiranom projektu, izrazivši nadu da će se nastaviti u interesu službi civilne zaštite kako RS-a tako i Federacije.

– Mi smo na prostoru RS-a formirali jedan značajan broj specijalizovanih spasilačkih jedinica koje su formirane u skladu s najsavremenijim evropskim standardima i propisima i koje se učestvovale, ne samo u aktivnostima na prostoru RS, odnosno BiH – kazao je Međed.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je kazao da je za ovu lokalnu zajednicu napotrebnije imati vatrogasnu jedinicu i službu civilne zaštite opremljenu za vanredne situacije, dok je načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao da je na području te općine napravljen niz pomaka te da se radi intenzivno, ali da ima još puno posla.

Pročitajte...