Proglašeni pobjednici i dodjeljene medalje na 10. BOSEPO naučnoj olimpijadi u Sarajevu

0
166

Održana ceremonija zatvaranja 10. BOSEPO naučne olimpijade u Richmond Park školama

U Richmond Park Education institucijama, u subotu 23.2.2019.,  održana je završna ceremonija desete po redu jubilarne Bosepo olimpijade na kojoj je od preko 130 prijavljenih projekata, predstavljeno 105 projekata koji su se plasirali u finale.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je u kino sali Richmond Park Koledža Sarajevo sa početkom u 11:00 sati.

Takmičari osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH te predstavnici iz Njemačke sa svoja 3 projekta, predstavili su projekte iz kategorija: Energija, Inžinjering, Kratki film i Zaštita okoline. Učenici svake godine imaju izvanrednu priliku na olimpijadi ovakvog karaktera pokazati svoje talente i umijeća te tako lakše osigurati plasman na međunarodnim takmičenjima iz svojih kategorija.

Najbolji u kategoriji Energija su Nizama Husetić i Ajdin Čaušević koji su osvojili stipendiju Burch Univerziteta i plasman na Genius Olimpijadu. U kategoriji Okoliša najbolja je učenica iz Richmond Park Koledža u Bihaću, Iman Hodžić. Edvin Džidić i Muhamed Sinanović iz Sarajeva su najbolji u kategoriji Inženjeringa te će braniti boje BiH na Infomatrix takmičenju u Rumuniji. Kategorija Junior IT ima za pobjednike Asada Grabovicu i Kerima Oruča dok su najbolji u Junior Okolišu bili Fatima Huskanović i Hena Čaluk iz Tuzle. Kada je u pitanju kategorija Kratki Film, mlađi pobjednici su Kolby Sasser i Hasan Lafcioglu iz Sarajeva i Alem Dautović iz Tuzle koji su osvojili zlatne medalje a najbolji kratkometražni film za ovu godinu je “Kompanija” Aide Mujčin i Almine Bajić.

Ove godine, u sklopu glavnih nagrada, dodjeljene su četiri stipendije Burch Univerziteta u Sarajevu koji je dugogodišnji partner BOSEPO Olimpijade i na ovaj način pruža priliku mladim ljudima da ostvare svoj puni potencijal.

Koncept BOSEPO olimpijade je napravljen po principu svjetskih naučnih olimpijada u svijetu, u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i izrade projekata, obuka mentora, priprema i podsticanje učenika.

BOSEPO Olimpijada pored naučnog, ima za cilj i društveno osvijestiti mlade ljude iz cijele BiH kako bi pronašli što bolje mogućnosti za budućnost koja može da se ostvari i u našoj zemlji.