Programom Ministarstva za boračka pitanja TK zaposleno 96 osoba

Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona potpisali su ugovore sa kandidatima koji su ostvarili pravo na dodjelu finansijskih sredstava u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja po Javnom pozivu za ovu godinu. Zahvaljujući ovom projektu, koji je vrijedan 1,3 miliona KM, posao će dobiti 96 osoba. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je premijer TK, Kadrija Hodžić.

Mirnes Smajlović iz Sapne osnovao je firmu koja se bavi prodajom industrijskih dijelova, opreme i materijala. Po struci je inžinjer sigurnosti. Budući da nije imao priliku da se bavi poslom za koji se školovao, odlučio je da pokrene vlastiti biznis. Namjera mu je bila da ostane u svojoj domovini. Kaže da je kao student imao priliku da ode u Njemačku…

– Omladina previše lahko odustaje, tako da vidim ovdje neki potencijal, da pokušam da nešto uspijemo.

Dobru priliku dobio je zahvaljujući Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, gdje je sa 20 hiljada KM nepovratnog kredita dobio šansu da proširi svoj posao, ali i zaposli novog radnika.

Priliku za širenje proizvodnje dobio je i Enes Muhamedbegović iz Kalesije, koji od 2018. godine ima fabriku za proizvodnju čarapa. Kaže da u BiH dobro posluje.

– Imali smo ponudu za izvoz u Austriju što ćemo pokušati da realiziramo uz pomoć ovih sredstava. Trenutno imamo troje uposlenih, ali ćemo zaposliti još dvoje pripadnika boračke populacije.

Projektom Ministastva za boračka pitanja kojim se podržava zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije u TK, ove godine posao će dobiti 96 osoba. Podržano je 36 već registrovanih firmi, a 28 osoba dobilo je šansu za pokretanje biznisa.

– Vlada TK je svojim programom predvidjela preko resornog ministarstva u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica iznos od 1,3 miliona KM. Ministarstvo za boračka pitanja je raspisalo Javni poziv i evo danas su se stekli uslovi da potpišemo Ugovore o dodjeli tih sredstva – ističe Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Program zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije u TK traje već nekoliko godina, a do danas je zaposleno 356 osoba.

Pročitajte...