Promocije knjige: Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti Jasmina Čaluka i Daniele Lončar

Knjiga „Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ autora prof. dr. Jasmina Čaluka i doc.dr. Daniele Lončar bit će promovisana u četvrtak, 14. marta 2019. godine u 19 sati u hotelu Mellain Tuzla. Po riječima autora knjiga je namijenja široj čitalačkoj publici, a prvenstveno doktorima i studentima Medicinskog fakulteta.

– „Do sada na našim  prostorima nismo naišli na knjigu koja obradjuje uporedne bolesti koje prate kardiovaskularne“ ističe recezent prof.dr. Mehmed Kulić iz Sarajeva.

-„Knjiga  „Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ autora prof.dr. Jasmina Čaluka i doc.dr. Daniele Lončar, značajno doprinosi području interne medicine i kardiologije svojim cjelovitim i detaljnim pristupom kliničkim životno aktuelnim temama“ ističe drugi recezent prof.dr. Mario Ivanuša iz Zagreba.

Nakon promocije u Tuzli, ova knjiga će biti promovisana u Sarajevu 21. marta 2019. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do sada na našim prostorima nismo naišli na knjigu koja obrađuje kompleksnosti komorbiditetnih bolesti. Na primjer, šta s pacijentom kojem su implantirani koronarni stentovi i život mu ovisi o agresivnoj antitrombotičkoj terapiji, a ima po život opasno gastrointestinalno krvarenje? Kakav je tretman pacijenta u nekardijalnom šoku sa promjenama kardijalnog statusa? Kakav je tretman kardiovaskularnih pacijenata nakon transplantacije buburega? U ovoj knjizi poglavlja obrađuju vrlo zanimljiva, rekao bih goruća pitanja iz svakodnevne medicinske prakse, jer se mi praktičari svakodnevno i susrećemo sa ovako složenim pacijentima koji obično imaju više od jedne bolesti! Ovo su bili motivi uvaženih kolega Prof. dr Jasmina Čaluka i Dr sci. med. Daniele Lončar da okupe tim stručnjaka iz različitih oblasti medicine i da napišu knjigu koja bi upravo ovu “preklapajuću” patologiju približila svakodnevnoj praksi. U redoslijedu poglavlja ove knjige postoji logika bliske tematike, tako da čitalac veoma elegantno i sa lakoćom prati patologiju komorbiditeta i njihovog tretmana. Čitanjem nailazimo na pitanja koja i mi svakodnevno sebi postavljamo i upravo je genijalno da sada, izlaskom ovakve publikacije imamo i odgovore na jednom mjestu!

Prof. dr sc. med. Mehmed Kulić, Sarajevo

Sukladno medicini temeljenoj na dokazima, povećanje širine i dubine znanja trajnom medicinskom izobrazbom unaprjeđuje učinkovitost liječenja i smanjuje mogućnost pogreške. Unatoč tome što medicinska literatura zasigurno pruža odgovore na većinu pitanja vezanu uz skrb bolesnika, dio kliničkih upita ostaje neriješen, poglavito kada se radi o bolesniku s prisustvom nekoliko bolesti. Složeni klinički problem tada uspješnije, brže, preciznije i lakše od pretraživanja smjernica ili podatkovnih baza rješava kvalitetan savjet eksperta. Strukturiranost ovog djela podsjetila je na činjenicu da se u zbrinjavanju bolesnika s kardiovaskularnim bolestima i komorbiditetima susrećemo s kompleksnim kognitivnim zadatkom koji uključuje logičko zaključivanje, uz nužnost timskog rada i interdisciplinarnu suradnju. Višegodišnje iskustvo autora u zbrinjavanju kompleksnih stanja kod kojih se mora donijeti odluka hoćemo li bolesniku pristupiti probabilistički, prognostički ili pragmatično iščitava se iz stila autora koji je jasan, odmjeren, koncizan i koheren­tan. Ovaj rukopis značajno doprinosi području interne medicine i kardiologije svojim cjelovitim i detaljnim pristupom kliničkim, životno aktualnim temama. Prof. Prim. dr sc. med. Mario Ivanuša, Zagreb

 

Pročitajte...