Promovirana 33. generacija polaznika Policijske akademije FMUP-a

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) danas je svečano promovirana 33. generacija polaznika za čin policajca.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara obraćajući se budućim policajcima kazao je da s ponosom ispraćaju 33. generaciju akademaca.

– Izabrali ste da služite društvu, čime ste zaslužili naše poštovanje. Nadam se da ćete, vi budući policajci, znanje i vještine koje ste stekli na Akademiji primijeniti u praksi, i time opravdati naše povjerenje te dati svoj doprinos jačanju ugleda policijske profesije – kazao je Čampara.

Naveo je da je Policijaka akademija FMUP-a respektabilana ustanova koja je zadržala kvalitet rada.

– U prilog tome govore sljedeći podaci, da se u 2017. godine na Akademiji školovao 321 polaznik za činove policajaca i mlađeg inspektora. U prvoj polovini ove godine školovala su se 182 polaznika, a do kraja godine planirano je školovanja oko 400 polaznika. Različite vidove stručne obuke od 2017. pohađalo je 2.832 polaznika, a u prvoj polovina 2018.- 1.227 polaznika. Smatram da ovi podaci dovoljno govore o mogućnostima koje Aklademija pruža kvalitetom obuke, kao i kvalitetom nastavnog osoblja – kazao je Čampara.

Direkotr Policiske akademije FMUP-a Nusret Beširević rekao je da je “Akademija embrion policijske obuke, mjesto gdje budući policijski službenici stiču osnovna policijska znanja i vještine i prolaze određene specijalističke obuke”.

– Evidentan je napredak u kvalitetu obuke od generacije do generacije, što potvrđuju povratne informacije iz Policijskih agencija za čije se potrebe vrši školovanje. Cilj nam je da policijsku obuku podignemo na nivio kakav je u zemljama Evropske unije, imajuću uvijek na umu ulogu policije da prije svega štiti ustavni poredak zemlje i garantuje ličnu i imovinsku sigurnost građana – kazao je Beširević.

Uime 33. generacije polaznika, kadet Ibro Miladin zahvalio je FMUP-u, nastavnicima, instruktorima i mentorima policijskih agencija na uložernom trudu “oko sticanja osnovnih policijskih znanja i vještina”.

– U narednom periodu u našim policijskim agencijama stečeno znanje ćemo dopunjavati, usavšravati i podizati na još veći nivo – kazao je Miladin.

Genaracija broji 115 polaznika, od kojih je 75 iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, 25 iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i 15 iz Federalne uprave policije i FMUP-a.

Na Akademinji se trenutno još nalazi 127 polaznika za čin policajca, koji dolaze iz Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona i Kantona 10.

Prmovirana generacija postigla je vrlodobar uspjeh s prosječnom ocjenom 4,06.

Pročitajte...