Promovirana knjiga Jusufa Trbića ‘Tri boje tame’

“Tri boje tame” je naslov knjige koji je lako razjasniti, tama je ovo u čemu svi živimo, tri boje su tri etničke politike koje dijele Bosnu a radi se o knjizi eseja koja analizira ovdašnje stanje, kazao je autor Jusuf Trbić na promociji knjige.

Istakao je da je u knjizi posebno opisan i objašnjen položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj, jer je njegov utisak, da se u Sarajevu ne zna prava istina kako se tamo živi.

– Kako mi Bošnjaci koji žive u RS-u vidimo situaciju u BiH, ona je na velikoj klackalici i na velikom iskušenju. Pitanje je kako će se sve to završiti. Etničke politike koje dijele Bosnu, ne posustaju, i čini mi se da je krajnje vrijeme da se kaže istina šta se zapravo dešava u Bosni – kazao je Trbić.

Promotor Senadin Lavić istakao je da je Trbić hroničar Bosne i Bijeljine, on je čovjek koji piše lirski intoniranu misao o povijesnom procesu Bosne, te vječne teme.

– Njegova prepoznatljiva tema i smislena putanja postojanja jeste Bosna, bosansko biće, rat protiv tvog bića, nepravda i nemoral. U njemu je sazrela misao da će se čovjek kajati ako napusti Bosnu ali i ako ostane. Ovaj paradoks – „ko ode kajat će se, ko ostane kajat će se“ nosi svaku stranicu Trbićevog meditativnog teksta. On nam kazuje da se bez Bosne ne može – istakao je Lavić.

Naglasio je da Trbić nije čovjek kojeg je moguće psihički, emotivno ili idejno slomiti, uplašiti ili zbuniti da potisne misao o onom povijesno – kulturnom bitnom sadržaju ljudske egzistencije u Bosni.

Kako ističe Lavić, Trbić u knjizi podsjeća da su Bošnjaci u entitetu Republika Srpska danas najobespravljenija narodna grupa u Evropi.

– To je činjenica koja ima nevjerovatnu težinu za razumijevanje naše narodne kolektivne sudbine – naglasio je Lavić.

Narod koji je do jučer živio slobodno u Podrinju, Semberiji, Krajni ili Posavini, tim starim bosanskim krajevima, od jednom je nakon genocida i ratnih zločina postao marginaliziran i gotovo istrijebljen s polovine zemlje bosanske.

Potcrtao je da su Bošnjaci u dijelu Bosne koji se od Dejtona ‘ 95. godine zove entitet Republika Srpska postali manjina u svojoj zemlji, ‘satjerani u ćošak i obespravljeni’.

Večerašnju promocije knjige “Tri boje tame” autora Jusufa Trbića u Sarajevu je organizirala Bošnjačka zajednica kulture Preporod.

Pročitajte...