Promovirana prva knjiga o liječenju uporednih bolesti sa bolestima srca

Medicinska nauka je bogatija za vrlo značajnu publikaciju uobličenu u knjigu naslova “Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti”. Ovo stručno djelo dvoje ljekara Daniele Lončar i Jasmina Čaluka promovirano je sinoć u Tuzli, a medicinskim stručnjacima nudi odgovore na pitanja kako dijagnosticirati i liječiti bolesti srca kod pacijenata koji boluju i liječe se od drugih pratećih ili bolesti koje uzrokuju slabljene funkcije srčanog mišića i krvotokoa.

novinari Azra Mešić i Mirela Selimović

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrtnosti u 21. vijeku, a njihovo rano otkrivanje i liječenje produžava život pacijentima. Na toj tezi su svoja iskustva autori knjige doktorica medicinskih nauka Daniela Lončar i prof. dr. Jasmin Čaluk, uobličili u edukativno štivo naslova “Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti”.

– Manje je poznato alii itekako aktuelno za nas zdravstvene radnike je da kardiovaskularna oboljenja predstvaljaju jedan od glavnih uzroka smrtnosti kod pacijenata liječenh od ostalih internističkih oboljenja. Kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, glavni uzrok smrtnosti su kardiovaskularna oboljenja, kao i kod liječenih od reumatoloških, endokriniloških ii nekih infektivnih komplikacija kao komplikacija. I ono što smo istakli je značaj netradicionalnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, pojašnjava za RTVTK doc.dr.sci.med. Daniela Lončar, koautorica knjige.

Do sada, na području Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja nije bilo jedinstvene literature koja obrađuje kardiovaskularne bolesti u kompleksnoj kombinaciji sa bolestma drugih organa, kazano je na tuzlanskoj promociji.

– Vrlo često za takve pacijente moramo zvati specijaliste drugih grana medicine ili oni za svoje pacijente zovu nas zbog kardiovaskularnih komplikacija kod svojih bolesnika. I to je najveći izazov jer za razliku od onog što učimo uobičajeno u knjigama gdje imamo idealne pacijente, u realnom svijetu mi se suočavamo sa kompleksim situacijama, gdje se uspostavljanje dijagnoze odvija kao slaganje jednog posebnog mozaika, kaže prof. dr. Jasmin Čaluk, također ljekar i koautor knjige.

Nova knjiga koja odgovara na brojna pitanja iz svakodnevne medicinske prakse pomoći će ljekarima, najprije kardiolozima, da liječenjem jedne bolesti ujedno liječe i prateću, drugu bolest. Više od 500 stranica ovog izdanja bazira se na iskustvima tridesetak autora  stečenih u kliničkim centrima Sarajeva i Tuzle. U Sarajevu će biti promovirana sredinom naredne sedmice.

Pročitajte...