Promovirano 120 najboljih učenika u Tuzlanskom kantonu

Na današnjoj svečanosti u Tuzli promovirano je 120 učenika generacije iz osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. Uz diplome o uspješnosti, svi su najbolji učenici dobili i jednokratne novčane stipendije. Manifestacija je upriličena u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku i Pedagoškog zavoda TK.

novinar Azra Mešić

Sa znanjem koje su stekli u osnovnim i srednjim školama, svi su učenici generacije već započeli srednjoškolsko obrazovanje i studije. Adelisa Mehmedović je iz srebreničke OŠ “Sladna” školovanje nastavila u Tuzli.

– U mnogim predmetima sam bila uspješna, ali najviše me privlačio Bosanski jezik i književnost, a za ostale predmete sam se morala više potrudit da bi sve to postigla kao i za ostale predmete, kaže ona.

Odlične ocjene olakšale su Adelisi upis u Srednju medicinsku školu i sretna je što će imati mnogo praktične nastave. Praksa je ono na čemu počiva znanje, kaže Ammar Grabić, učenik generacije u Gimnaziji „Mustafa Novalić“ Gradačac, koji je odlučio studirati elektrotehniku.

– Ono što treba da se radi je da se radi na reformi nastavnih planova i programa i promjenama. A mi trebamo kao mladi sada već srednjoškolci i studenti da dignemo glas, da kažemo da nastavni planovi i programi nisu baš najbolji za 21. vijek i razdoblje u kojem mi živimo, kaže on.

Uz ne baš savršene uslove za rad, kvalitetno znanje ovih učenika još više vrijedi, kazala je na svečanoj promociji učenika generacije ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić.

– Za to smo zahvalni ne samo prosvjetnim radnicima, ali i njihovim roditeljima i školama koje pružaju dodatne sadržaje za takmičenja i dobre rezultate, a ono što mi trebamo uraditi je da otvaramo nove smjerove u školama, nove programske sadržaje, kazala je ministrica Brašnjić.

– Nije ni nastavni plan i program ono što je zakovano. Svaki nastavnik ima dovoljnu dozu kreativnosti da može inovirati nastavni plan i program i ima mogućnost za 30% promjena nastavnog programa kako bi mogao kreativnijom napraviti nastavu, kaže Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Nastavnička kreativnost, ali i trud i zalaganje učenika nagrađena je danas priznanjima i jednokratnim novčanim stipendijama za učenike generacije iz ukupno 120 osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona. Ovo je 16. godišnja manifestacija promocije najboljih učenika koju organizuju Ministarstvo za obrazovanje i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona.