Protest u Crnoj Gori: Država da bude servis građanima

Podgorica, Crna Gora - 16. mart 2019: U centru Podgorice večeras se okupilo oko 10.000 građana, koji protestuju protiv aktuelne vlasti. Okupljeni su između ostalog poručili da žele da žive u pravnoj državi, koja će biti servis građanima ( Adel Omeragic - Anadolu Agency )

U centru Podgorice večeras se okupilo oko 10.000 građana, koji protestuju protiv aktuelne vlasti. Okupljeni su između ostalog poručili da žele da žive u pravnoj državi, koja će biti servis građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od organizatora protesta Džemal Perović upitao je predstavnike vlasti da li ima većeg patriotizma nego zaustaviti pljačku državnih resursa?

„Večeras imam samo jednu poruku za režim, mi zajedno nepogrešivo znamo šta želimo i kako ćemo do toga doći, do slobode. Dok pljačkate državne resurse i dok se banjate po Dubaiju i Sen Tropeu, dok iznosite pare u tuđe banke, otvarate of šor kompanije, gdje vam je državna zastava? Dok hapsite poslanike, gdje vam je ustav i gdje vam je pravda?“, upitao je Perović.

Okupljeni su skandirali „Mi smo država“, a nosili su transparente „Probudi se Crna Goro“, „Četiri glasa, jedan zaposleni“.

Nakon govora na Trgu nezavisnosti, učesnici protesta su prošetali ulicom Slobode, Bulevarom Ivana Crnojevića, ulicom Stanka Dragojevića, kao i pored Predsjedništva, Skupštine Crne Gore i Vrhovnog državnog tužilaštva.

Petar Glendža, profesor istorije, poručio je da ne želi da se pošteno zarađeni novac građana rasipa na račune za struju, koverte za kupovinu glasova i promašene projekte .

„Želim sistem koji će nam garantovati sigurnost i komfor, a ne strah i bezličnost. Ja želim državu, pravu funkcionalnu državu, koja je servis svojim građanima. Mi ovdje jesmo država, dok ovo što danas živimo jeste obična simulacija. Iz tog razloga tražimo korjenite promjene“, kazao je Glendža i poručio opoziciji da i ona mora da počne da se mijenja.

Večerašnjem protestu prisustvovao je veliki broj studenata. Teodora, iz Studentske inicijative Crne Gore, poručila je da studente niko ne može uplašiti.

„Mogu da nam brane, ali nas neće umiriti. Uzeli su nam zemlju, državu, budućnost, dostojanstvo. Ali nam ovo malo parče slobode neće uzeti nikada“, kazala je Teodora.

Građanski protesti u Podgorici počeli su 2. februara, zbog afere „Koverta“, na osnovu koje je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo nekoliko postupaka, koji se odnose na bivšeg gradonačelnika Podgorice i aktuelnog sekretara Predsjedništva, Slavoljuba Stijepovića, koji je kako je objavljeno na snimcima preuzeo koverat od biznismena Duška Kneževića, u kome se navodno nalazilo 100.000 dolara, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Knežević je kasnije saopštio da su te pare korištene u izbornoj kampanji DPS-a.

Od strane crnogorskog tužilaštva Stijepović je osumnjičen za pranje novca.

Večerašnji protest protekao je mirno, dok je naredni najavljen za 23. mart.