Protesti i u Novom Pazaru: Srpski državni organi negiraju zločine nad Bošnjacima

– S mirnog protesta upućena je poruka kojom se daje podrška građanima Srbije i njihovim zahtjevima

NOVI PAZAR (AA) – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka održala je večeras u Novom Pazaru protestnu šetnju protiv aktuelnog režima u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestna šetnja pod nazivom “Za sigurnu budućnost – Sandžak se budi” održana je na gradskom šetalištu u centru grada.

S mirnog protesta upućena je poruka kojom se daje podrška građanima Srbije i njihovim zahtjevima i izražava spremnost “da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakim mogućnostima za sve”.

Na skupu koji je počeo nešto poslije 18 sati više stotina učesnika nosilo je transparente na kojima je pisalo “Jednakost pred zakonom”, “Bošnajci u Ustavu”, “#1od100”, “#1od5miliona”, “Sandžak autonomija”, “Za vladavinu prava”…

Protestnu šetnju predvodio je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin sa saradnicima.

Na skupu je govorila studentica prava Beogradskog univerziteta Džejla Papić, iz Sjenice, koja je rekla da se ovaj održava protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima.

“Srpska skupština, srpska vlada i srpski predsjednik negiraju genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara objektivan osjećaj nesigurnosti. Na ovaj način izražavano protest zbog diskriminacija koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama s javnim ovlašćenjima”, rekla je studentica Papić.

Ona je istakla da ovi protesti imaju za cilj sigurnu budućnost, život dostojan čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve.

“Protestujemo protiv izražene diktature i apsolutizma u Srbiji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela: pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda”, kazala je.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljaninje je ranije najavio da će ta stranka svake subote u Sandžaku organizirati proteste protiv aktuelne vlasti i pozvao građane i nevladine organizacije da se pridruže građanskim protestima.

Ugljanin je izjavio da podržava “Sporazum s narodom” i zahtjeve organizatora protesta “Jedan od pet miliona” koji su sredinom decembra 2018. godine počeli u Beogradu, a zatim se proširili na oko sedamdeset gradova u Srbiji.

Pročitajte...