Protesti od Bejruta do Hong Konga evociraju globalnu frustraciju

HONG KONG, CHINA - Thousands of demonstrators gather at Victoria Park area during a protest organized by the Civil Human Rights Front, in Hong Kong, China on August 18, 2019. Large-scale protests in Hong Kong began last June against a bill to legalize the extradition of suspects to mainland China, Macao and Taiwan. ( Miguel Candela - Anadolu Agency )

Posljednjih sedmica u cijelom svijetu održavaju se masovni protesti potaknuti različitim razlozima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Demonstracije su podstaknute lokalnim pritužbama, ali odražavaju svjetsku frustraciju zbog rastuće nejednakosti, korumpirane elite i neispunjenih obećanja.

Višemjesečni masovni protesti u Hong Kongu počeli su zbog predloženog zakona o omogućavanju izručenja kineskim vlastima, a zatim su se proširili na zahtjeve za većom demokratijom.

I u Libanu traju protesti nakon najava vlasti u toj zemlji da će uvesti porez u oblasti komunikacije, tačnije na društvenu aplikaciju “WhatsApp”.

Za razliku od ranijih protesta 2011. godine, ovi danas se održavaju na različitim kontinentima i uglavnom zbog toga što su nezadovoljni lokalnom vlašću.