Protesti u Francuskoj: Učestvovalo više od 28.000 osoba, privedena 21

– Policija Pariza potvrdila je da je privedeno 19 osoba. Policija je suzavcem intervenisala i u Nantesu. Privedene su dvije osobe

PARIZ (AA) – “Žuti prsluci” i danas su protestovali, 17. subotu uzastopno, u više francuskih gradova kako bi pokazali da su još uvijek protiv vladinih ekonomskih politika za koje smatraju da favoriziraju bogate, prenosi Anadolu Agency (AA).

Protesti su održani pod opsežnim sigurnosnim mjerama. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na ulicama širom Francuske bilo je 28.600 osoba. Samo na ulicama Pariza ih je bilo blizu 4.000.

Pariski marš “žutih prsluka” počeo je kod Trijumfalne kapije, a završio je u Luksemburškim vrtovima, gdje je sjedište Senata.

Ove subote marš su predvodile žene, čime su “žuti prsluci” dan nakon Međunarodnog dana žena htjeli ukazati na jednakost prava polova. Slični marševi su održani i u mnogim drugim francuskim gradovima.

Zbog kamenja i boca, koje su demonstranti bacali, vodenim topovima intervenisala je policija.

Policija Pariza potvrdila je da je privedeno 19 osoba. Policija je suzavcem intervenisala i u Nantesu. Privedene su dvije osobe.

Suzavcem i vodenim topovima intervenisali su i na protestima u Quimperu i Besanconu.

Na protestima koji se organizuju od 17. novembra 2018. smrtno je stradalo 11 osoba, a 8.400 ljudi je privedeno. Zatvorska kazna određena je za oko 2.000 osoba.

Broj demonstranata smanjuje se iz sedmice u sedmicu, a ispitivanje javnosti pokazalo je da “žuti prsluci” imaju sve manju podršku Francuza zbog nasilja i velike materijalne štete koji su obilježili neke od prethodnih protesta.

Pročitajte...