Na saobraćajnicama u TK nema problema sa snijegom

Snijeg, koji je proteklog vikenda zavio Tuzlanski kanton u bijelo, nije napravio veće zastoje u saobraćaju. Vozači su ipak morali obratiti pažnju u jutarnjim satima na poledicu koja se pojavila u blizini mostova, rijeka, nadvožnjaka i na planinskim prevojima. Iz kantonalne Direkcije regionalnih cesta ističu da su ekipe bile 24 sata na terenu te da je svih 320 kilometara puta na području Tuzlanskog kantona bilo prohodno.  Ni u Tuzli nije bilo većih problema, pa će se u narednim danima raditi na čišćenju trotoara.

Protekli vikend, dežurne službe za zimsko održavanje puteva brzo su reagovale.   Veće probleme su preduhitrili posipanjem puteva, a na terenu su bile sve raspoložive snage kako bi saobraćajnice bile prohodne 24 sata.

  • Naši timovi su jučer radili. Preksinoć su radili, bili su na terenu, dežurni inženjeri sa izvođačima i ja moram da odam priznanje našim izvođačima da su bili na nivou zadatka. To ukazuje da ne postoji nijedan metar regionalnih cesta da nije bio prohodan 24 sata. I na našim dionicama puta se jučer nije nalazilo snijega jer su bačene dovoljne količine soli i posipnog materijala, rekao nam je Agan Delibajrić, direktor JU Direkcija regionalnih cesta TK.

Iako se snijeg nije dugo zadržao, a vremenska prognoza za naredna tri dana je povoljna, održavanje će se i dalje izvoditi po prioritetima. Ni u Tuzli, nije bilo većih problema.

  • Uglavnom se više, danas i jučer, radilo na posipanju saobraćajnica, kako ne bi došlo do stvaranja poledice, tako da nemamo informacije sa terena da su neke saobraćajnice bile blokirane. Uglavnom su ekipe bile na terenu. Mi u ovom periodu radimo 24 sata. Ima i dovoljno posipnog materijala i mehanizacije, pojasnio je Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Kako su saobraćajnice prohodne, tuzlanski  „Komunalac“ će se u narednim danima okrenuti čišćenju snijega s trotoara.

  • Imamo i raspored gdje ćemo angažovati više radnika na ručnom uklanjanju snijega sa trotoara i koristićemo ove dvije male mašine tako da očekujemo da sav posao koji mi radimo, prođe bez nekih problema, zaključio je Bećirović.

U kantonalnoj Direkciji za ceste, koja je zadužena za održavanje regionalnih puteva, najavili su da će pružiti pomoć, ako bude potrebna i lokalnim zajednicama.

  • Kada je u pitanju zimsko održavanje, mi ćemo biti spremni pomoći lokalnim zajednicama oje su lošije opremljene. bez obzira na sredstva, uvijek ćemo priteći u pomoć. Nećemo nikad dozvoliti da UKC ne bude čist 24 sata dnevno, MUP, škole, stanice i kad god budemo imali takav zahtjev za pomoć, mi ćemo rado priskočiti u pomoć. O našem trošku, rekao je Delibajrić.

Sudeći po vremenskoj prognozi, temperature će se do četvrtka popeti do 12 stepeni, no, vozači bi dalje trebali paziti na poledicu u jutarnjim satima. Sniježne padavine se ne očekuju.