Putopis TK radio – Kraljevina Norveška “Zemlja ponoćnog sunca”…

Norveška bi lako mogla biti najbolja zemlja na svijetu. Čini se da ima sve pretpostavke za to. Službeni naziv ove nordijske zemlje je Kraljevina Norveška. Ne samo da je to prekrasna zemlja puna zapanjujućih divljih životinja, prirode i sjevernih svjetala, nego i dom jednog od najnaprednijih i otvorenijih društava na svijetu.

Norveška je ove godine službeno osvojila titulu najsretnije države na svijetu, koju odmah prate Danska, Island i Švicarska. Norveška je rodno mjesto skijanja, koje je prethodilo sportu u Švicarskoj i Austriji. Riječ ‘ski’ je norveška riječ, skīth, što znači ‘komad drveta’.

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se u Oslu godišnje od 1901. godine. To je jedna od pet Nobelovih nagrada, a ostale nagrade su za akademske uspjehe u hemiji, fizici, medicini i književnosti.U Hamerfestu, najsevernijem gradu na svijetu, tokom dva ljetna mjeseca sunce sija i u ponoć. Norveška je po tome prozvana Zemlja ponoćnog sunca.

Ovo su samo neke interesantne činjenice o Republici Irskoj, pa vam zato prepručujemo da budete uz emisiju „Putopis“ u nedelju, 17.oktobra od 10.30 sati i zajedno sa nama barem na kratko odputujete u ovu mističnu zemlju.

Reprizni termin ove emisije je na rasporedu istog dana od 15.30 sati.
TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://rtvtk.radiostream123.com