Radio TK: Nova oprema za bolju pokrivenost i kvalitetniji signal u Sjevero-istočnoj Bosni (FOTO/VIDEO)

Radio Tuzlanskog kantona s početkom 2020. godine odašilja nove savremene signale emitivanja radijskog programa i započinje novi period svog razvoja u skladu sa najnovijim trendovima i tehnološkim dostignućima.

Naime, danas 27.01.2020. godine, zvanično je počelo emitovanje programa Radija Tuzlanskog kantona putem nove studijske, režijske i emisione opreme, iz potpuno obnovljenih po svim svjetskim i profesionalnim standardima uređenih studijskih i režijskih prostorija.

Radio Tuzlanskog kantona ovim postaje jedna od najmodernijih i najbolje opremljenijih radijskih stanica u regionu. Kvalitet radijskog signala je znatno poboljšan i ujednačen na svim prostirima na kojima se prostire. Ujedno je povećan i njegov domet, kao i pokrivenost cijelog prostora Sjevero-istočne Bosne.

U realizaciju ovog projekta, ‘Potpune rekonstrukcije Radija Tuzlanskog kantona’ u koju se ušlo sredinom 2018. godine, uloženo je više od 100.000 KM. Svesrdnu podršku ovom projektu pružilo je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine i ministar Edin Ramić.

Projekat ”Razvoj infrastrukture RTVTK” Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine kroz dvije faze razvoja, podržalo je sa 83.000 KM. Radio-televizija Tuzlanskog kantona u navedenom projektu je učestvovala sa definisanih 17 % predviđenih sredstava, da bi na kraju radi što kvalitetnije realizacije i postizanja boljih rezultata ulaganja u dodatnu opremu uložila još 7.000 KM.

Obnovljene radijske prostorije i novu opremu simboličnim zajedničkim presjecanjem vrpce u rad su pustili: Kasim Softić, direktor Radio-televizije Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović, Premijer Tuzlanskog kantona i Edin Ramić, Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer TK Denijal Tulumović, ovom prilikom se zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine i Ministru Ramiću, kao i uposlenicima Radio-televizije Tuzlanskog kantona koji i ovim aktivnostima i projektima nastoje kvalitet života povratnika učiniti kvalitetnijim i informacije koje ih zanimaju učiniti im dostupnijim.

Projekat je realiziran u okviru Javnog poziva Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine ”Izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 2018. i 2019. godine” čija je ukupna vrijednost iznosila 100.043,60 KM.

Na objavljeni tender najbolju ponudu za nabavku i instaliranje navedene opreme dale su firme AVC Sarajevo i INGEL Tuzla.

Instaliranjem studijske i režijske opreme, adaptacijom i akustičnom prilagodbom radijskih prostorija, te potpunom zamjenom emisione opreme poboljšana je čujnost, kvalitet i domet signala Radija Tuzlanskog kantona na cijelom prostoru koji prema dozvolama regulatornih tijela ova radio stanica pokriva.

To su posebno osjetili povratnici u Podrinju i Posavini kojima je ovaj medij, kako kažu, prvi izbor kod informisanja o aktuelnim dešavanjima u BiH, ali i svijetu. Prije svega što je Radio-televizija Tuzlanskog kantona i 25 godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu ostala jedini medij u državi koji već dvije i po decenije ima poseban senzibilitet za povratničku populaciju i kontinuirano informiše građane o aktuelnim i drugim dešavanjima u mjestima povratka posebno u Podrinju i Posavini.

Zamjenom uređaja na koti Okresanica (Srebrenik) omogućen je jači, kvalitetniji i stabilniji radijski signal u Posavini, Semberiji, dijelu Zvorničke regije i dijelu Tuzlanskog kantona. Pojačan je i stabiliziran signal na koti Jajići (Kalesija) odakle je pokriven prostor Kalesije, Sapne, Šekovića i dijelovi Zvorničke regije. Instaliranjem opreme na koti Kvarc (Srebrenica) biće kvalitetno pokriven prostor općina Srebrenica i Bratunac. Takođe, pojačan je i stabiliziran radijski signal na koti Bratilo (Kladanj) odakle je se Radio TK sluša i na prostoru Romanije, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Instalirana oprema je vrhunske kvalitete: Študer audio mikser, Nojman mikrofoni, Bariks internetski uređaji za prijenos i kontrolu signala, centralni server za pohranu podataka…

Instalirani emisioni predajnici na kotama su jačine 2500 W, 1000 W i 2 x 750 W.

Akustično uređenje i adaptacija radijskih prostorija urađena je najsavremenijim materijalima i po najvišim svjetskim standardima…

Ovo je prvi put nakon 20 godina da se na ovaj način pristupa ulaganju i razvoju ovog veoma važnog medija, ne samo za građane Tuzlanskog kantona, nego i cijele Sjevero-istočne Bosne, a posebno povratnika u Podrinju i Posavini.

Delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica tokom današnje posjete Radio-televiziji Tuzlsnskog kantona obišli su i veliki TV-stodio koji je u požaru 20. jula 2019. godine u potpunosti izgorio, a čije posljedice još uvijek nisu u potpunosti sanirane. Za obnovu i stavljanje u finkciju ovog studija potrebna su značajna materijalna sredstva. Spremnost da podrže njegovu obnovu iskazali su Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Podršku su iskazali i Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović i Srđan Mićanović, ministar za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...