2 C
Tuzla,BA
Utorak, 19 Oktobra, 2021
Naslovna Izdvojeno Radončić: Ne možemo podnijeti 10.000 migranata, pojedini kantoni već su preumorni

Radončić: Ne možemo podnijeti 10.000 migranata, pojedini kantoni već su preumorni

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se nakon informacija o tome da se, zbog nekontroliranog ulaska ilegalnih migranata iz Republike Turske u EU, od naše zemlje očekuje da prihvati čak 10.000 migranata.

Radončić je istaknuo da bosanskohercegovačka javnost i evropski partneri trebaju znati da je to previše za Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njene sigurnosne, humanitarne i smještajne kapacitete.

– Još ranije sam upoznao sve ambasadore evropskih država u BiH da i cifru od oko 5.000 ilegalnih migranata iznimno teško preživljavamo. O prihvatanju kvote od 10.000 migranata, što se, istina, dogodilo prije najnovije eskalacije, uopće nisam htio ni razgovarati. O tome sam, prilikom potpisivana Izjave, upoznao gospodina Izetbegovića i Komšića. Naši pojedini kantoni već su preumorni od toga da je teret međukontinentalnog preseljavanja naroda pao na njih. Da se ne govori da od prve migrantske krize iz 2015. godine, u Bosni i Hercegovini nije ništa sistemski urađeno da se izvuku pouke, inoviraju zakoni, podignu budžeti, zaposli mnogo veći broj graničnih policajaca i učini više da BiH preuzme puni suverenitet nad upravljanjem migrantskom krizom u njenom sigurnosnom i humanitarnom aspektu – poručio je Radončić.

Neovisno o tome, navodi Radončić, što je neko prespavao ministarske mandate, EU ne smije žrtvovati našu i susjedne zemlje i pokušati da se u BIH napravi masovni prostor za suptilnu selekciju i propuštanje radno sposobnih migranata koji, “kao radna snaga, trebaju pojedinim zemljama EU, od onih nekvalitetnih, bolesnih, s problematičnom prošlošću u kriminalnom ili radikalnom smislu, koje trgovci ljudima na kraju žele ostaviti nama”.

– Iscijedit ćemo vodu iz kamena da izvučemo maksimalni broj domaćih policajaca iz inače nedostajuće cifre da pariramo krizi. Očekujemo i iniciramo i regionalnu saradnju, ali svi u EU i regionu trebaju shvatiti da moraju preuzeti svoj dio sigurnosne i humanitarne odgovornosti. Jer, siromašna BiH to ne može sama. I, na kraju, neka niko, ni izvan BiH ni u njoj, ne gaji iluziju da ćemo dozvoliti da sve padne na teret kantona u kojima su Bošnjaci većina ili samo na jedan entitet. Naročito oni koji su potpuno nepotrebno blokirali Frontex, čija pomoć bi nam sada, kao i IOM-a, bila neprocjenljivo važna – poručio je Radončić.