Ramazanski bajram, prilika da nastavimo sa lijepim ophođenjem prema ljudima

Danas muslimani u Bosni i hercegovini obilježavaju jedan od njavećih praznika, Ramazanski bajram. Ovaj praznik traje tri dana i dolazi kao blagoslov svim vjernicima koji su postili mjesec Ramazan.

Centralna svečanost, za područje Muftijstva Tuzlanskog kantona, održana je jutros u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli. bajramskom namazu prisustvovao je veliki broj vjernika.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u bajramskoj hutbi kazao: “Jutros se opraštamo od ramazani-šerifa, blagoslovljenog mjeseca, u kojem su se oni koji su vjerovali i dobro postupali najljepšom odjećom pobožnosti i čestitosti zaodjenuli. Oni su se postom i drugim ibadetima najljepšim ljudskim vrlinama oplemenili. Zbog toga su ovo trenuci naše neizmjerne radosti. Pripremili smo se da se u njima Allahu, džellešanuhu, skrušeno zahvalimo na svim ramazanskim blagodatima i da Njega Uzvišenog zamolimo da naše ibadete primi i da nas učvrsti na putu našeg dobra i trajnog zadovoljstva. U našim džamijama to činimo obavljanjem bajram-namaza, zajednički i u velikom broju, a sve nas, na svakom mjestu, povezuje tekbir kojim Stvoritelja svjetova slavimo i veličamo.”

Bajram namaz je klanjan u svih trianest općina ovog kantona. Nakon toga, vjernici su ovaj praznik nastavili slaviti sa svojom porodicom i prijateljima.

tradicionalno, sutra će se obilježiti Dan šehida. U svim džamijama, vjernici su pozvani da se prisjete najvećih sinova Bosne i hercegovine, koji su utkali živote u temelje ove zemlje, kako bi nam darovali slobodu i mogućnost života u našoj zemlji. Tokom obilježavanja, vjernici će posjetiti njihova mezarja i proučiti dove za smiraj njihovih duša.

Pročitajte...