Ramiz Salkić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zločina u Koraju kod Lopara, učestvovao i u memorijalnom pohodu „Put spasa“

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 15. juna 2020. godine, prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zločina u Koraju kod Lopara, koja je održana pod nazivom „Dan kada su jedan narod i jedna čaršija trebali nestati“.

Obilježavanje stravičnih i nekažnjenih zločina, u kojima je ubijeno 56 nedužnih bošnjačkih civila, započelo je učenjem Tevhida u mjesnoj džamiji, a potom je upriličen i prigodan program. Potpredsjednik Salkić je položio cvijeće na lokalno spomen – obilježje, te proučio Fatihu nedužnim žrtvama, a potom zajedno sa učesnicima, na početku, pješačio u memorijalnom pohodu „Put spasa“ prema Čeliću.

U svom obraćanju, Salkić je naglasio da se, nažalost, historija u ovim krajevima, poput Višegrada, Foče i drugih mjesta, ponovila i 1992. godine.

-Nismo naučili lekcije iz 40-tih godina prošlog vijeka. Ubijedili su nas da zaboravimo. Zaboravili smo stravične pokolje koji su počinjeni nad našim precima. U Koraju je krajem novembra 1941. godine zaklano, ubijeno i zapaljeno oko 300 Bošnjaka, među kojima su žene i djeca, dok je 150 kuća zapaljeno. Sve je isto bilo i 1992. godine. Zločinci su isti, žrtve su iste, a zločini ponovo nekažnjeni.

Skoro će tri decenije od zločina nad našim najmilijima i gdje god dođemo na obilježavanja, od Bratunca do Prijedora, od Koraja do Nevesinja, preživjeli su nezadovoljni radom pravosuđa. Tome svjedoči i činjenica da su optuženi za zločin u Koraju oslobođeni. Preživjeli danas, što je poraz civiliziranog svijeta i istražnih i pravosudnih organa, sreću potencijalne zločince, koje sistem vrlo često nagrađuje i koji nerijetko obavljaju važne funckije u javnom sektoru i vlasti.

U interesu mira, stabilnosti na ovom prostoru i zadovoljenja pravde, svi zločinci moraju biti pronađeni i procesuirani. Ovakav odnos tužilaštava, ali i istražnih agencija, prema zločinima and Bošnjacima na prostoru bh. entiteta RS se mora promijeniti. Porodice žrtava očekuju kaznu za zločince i toga bi morali biti svjesni oni koji su najodgovorniji.

Zato smo danas ovdje i bit ćemo dok smo živi, da podsjećamo na stravične zločine, da podsjećamo nove generacije na zlo koje se desilo i da uporno tražimo da se odgovorni kazne. To je najmanje što možemo uraditi za žrtve. Stanovnike ovog prelijepog mjesta, njih 56 nedužno ubijenih, nikada ne smijete i ne smijemo zaboraviti. Zaborav je put da se zločin ponovi, a tome nas historija, nažalost, uvijek iznova uči, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Inače, prije obilježavanja godišnjice zločina, potpredsjednik Salkić je posjetio Seada Muminovića, načelnika Čelića, te NK „Koraj“, gdje je predstavnicima ovog kluba uručio sportsku opremu.

Pročitajte...