Raspisan javni poziv za kreditnu liniju za privrednike TK: U opticaju 25 miliona KM sa najpovoljnijom kamatnom stopom u državi

Šparkase banka je danas objavila javni poziv, u časopisu „Dnevni Avaz“  svim privrednicima na području Tuzlanskog kantona, da apliciraju za sredstva do 2 miliona maksimalne vrijednosti po jednom aplikantu. Riječ je o partnerskom projektu ove banke i vlade Tuzlanskog kantona, kojim se privrednicima na raspolaganje stavlja ukupno 25 miliona KM kredita, sa najpovoljnijom kamatnom stopom u državi od 1,2 odsto. Ova kreditna linija bit će otvorena do utroška sredstava. Očekuje se da će privredna društva ova sredstva multiplicirati i postići željeni efekat, a to je poboljšanje poslovanja i povećanje broja zaposlenosti u narednom periodu.

Kreditna linija, ukupne vrijednosti od 25 miliona i 100 hiljada KM, projekt je koji partnerski provode Vlada Tuzlanskog kantona i Šparkase banka. Cilj je jasan. Poboljšati poslovanje privrednih društava i samostalnih poslodavaca na ovom području putem kredita sa najnižom kamatnom stopom u državi, od 1,2 posto. To je moguće jer će Vlada TK subvencionirati 3 posto predviđene kamatne stope od 4,2 posto. Danas je objavljen javni poziv u „Dnevnom Avazu“ i na web stranici Vlade TK, a iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK su pozvali sve zainteresovane da se informišu o načinu prijave.

Ova kreditna sredstva su namjenska, što je još jedna povoljna okolnost za aplikante. No postoje i određena ograničenja.

Privredni subjekt može aplicirati za najviše dva miliona i mora biti sposoban izmirivati svoje obaveze. Planirano je da projekt traje oko tri godine a kreditna linija će biti otvorena do utroška sredstava. Sredstva iz ove kreditne linije se ne mogu koristiti za izmirenje novčanih obaveza po bilo kom osnovu, proisteklih iz odobrenih kredita od strane bilo koje banke. Aplikacije se mogu preuzeti na web stranici Šparkase banke.

Sagovornik, Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK
Više u video prilogu.

Pročitajte...