Raste interes za upis na tuzlanski Kallos

Profesionalna orjentacija koja najčešće već u srednjim školama odredi buduće zanimanje, ide korak dalje kad se učenicima ponudi dovoljno informacija za nastavak njihovog obrazovanja. To je jedna od praksi Hemijske škole iz Tuzle koja organizuje posjete maturanata univerzitetima koji imaju studijske odsjeke bliske zanimanjima iz ove škole. Jučerašnja posjeta Evropskom univerzitetu Kallos, prilika za izbor studija više, ovim učenicima.

novinar Azra Mešić

Učenci Hemijske škole koji ove godine završavaju svoje obrazovanje za farmaceutkse tehničare, nutricioniste, grafičke tehničare web dizjanere i tehničare mikrobiologije, zahvaljujući posjeti Evropskom Univerzitetu Kallos imaju informaciju više o ponudi za studiranje u gradu i kojemu žive.

– Moje ambicije su da upišem medicinski fakultet, laboratorijske dijagnostike, ali sam došla da vidim šta sve nudi ovaj fakultet i kakvi su uslovi na njemu, kaže Zerina Salihović, učenica Hemijske škole u Tuzli.

Zerina će, tvrdi ona, ozbiljno razmisliti da studira upravo na Kallosu, jer su ove godine i školarine upola manje.

– U ovoj školskoj godini između ostaloga omogućavamo djeci koja su djeca šehida i poginulih boraca da se upišu u prvu godinu potpuno besplatno, a sem toga na Medicinskom fakultetu i Fakultetu stomatololgije omogućavamo upis po cijeni 50% manje, što znači da medicina sad 5.000, a stomatologija 3,5 hiljada, pojašnjava dr.sci. Jasminka Sadadinović, dekanica na Evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli.

Organizovana posjeta učenika Hemijske škole Kallosu rezultat je ranije potpisanog sporazuma između ove dvije obrazovne ustanove. A sa Kallosa poručuju da su njihova vrata za informacije otvorena svaki dan za sve zainteresovane buduće studente.

Pročitajte...