Razotkrivaju se mućke u izvozu jabuka u Rusiju: Institucije RS dozvoljavale prevare

U krugovima izvoznika i kooperanata bijeljinske kompanije Fruct Company, zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, a među kojima je i firma Eco Fruit u vlasništvu Igora Dodika, javna je tajna da je redovno miješano do 40 posto uvoznih jabuka, koliko je prešutno odobreno i na taj način su do sada reeksportovane hiljade tona, iako je sporazumom Ruske Federacije i BiH precizirana obaveza osiguranja da voće i povrće koje se izvozi bude isključivo domaće.

Indikativno je da ni premijerka RS-a Željka Cvijanović, ni predsjednik tog entiteta Milorad Dodik do sada nisu javno osudili nedavni slučaj prevare zbog koje je, uvođenjem zabrane od Rusije, načinjena ogromna šteta voćarima u BiH.

Iako je i čitav sistem kontrole u nadležnosti RS-a, svi istupi vezani za ovaj slučaj odnosili su se na prebacivanje loptice na državni nivo. Ministarstvo poljoprivrede RS nedavno je javno obznanilo da se protivi Odluci o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, čime je ponovno pokretanje izvoza jabuka na rusko tržište postalo upitno.

Pitanje je čime vlasti RS pravdaju ovaj potez i u čijem interesu je nastavak blokade izvoza.

Podsjećamo da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno izjavio da se ovom odlukom direktno unapređuje sistem kontrole i da se nijednim dijelom odluke “ne dira” u nadležnosti entiteta.

“Registri su entitetski i to niko ne dovodi u pitanje, ali kontakt tačka za trgovinu voćem i povrćem s Ruskom Federacijom je Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Tako je definirano zakonom, a što je definirano i protokolom koji smo prije godinu i po potpisali s Ruskom Federacijom”, naveo je Šarović.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...