Reinout Vos: Nadam da u Evropi više neće biti rata

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos danas je posjetio načelnika Općine Kalesija Seada Džafića. Na sastanku je bilo govora o poljoprivredi i privredi Kalesije kao i o izgradnji parka u centru grada te predškolske ustanove za šta bi bi Kraljevina Holandija mogla izdvojiti novac. Holandski ambasador obišao je i mjesto Jajići gdje se nalazi spomen ploča poginulom holandskom vojniku.

Načelnik Kalesija, Sead Džafić upoznao je Ambasadora Holandije sa potencijalima općine Kalesija, a u narednom periodu saradnja će biti nastavljena realizacijom konkretnih projekata. Neki od njih su izgradnja parka u centru grada te predškolske ustanove za šta bi Kraljevina Holandija mogla izdvojiti novac. Delagacije su obišle i selo Jajići te položile cvijeće na spomen ploču koja se nalazi na mjestu gdje je poginuo holandski vojnik Jeffrey Broer. Ambasdor Holandije istakao je i da je njegova zemlja zahvalna građanima Kalesije koji su trajno obilježili mjesto pogibije mladog holandskog vojnika.

– Dirljivo je za mene biti ovdje, ne samo zbog vojnika Jeffrey Broer, nego i zbog građana Kalesije i načelnika koji su se brinuli za Jeffrey Broer i za njegov grob i za njegovu spomen ploču i još nisu zaboravili šta je taj holanski vojnik uradio – istako je NJ. E. Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

Jeffry Broer poginuo je na današnji dan 1995. godine kada su sa četničkih položaja na Visu i okolnih brdima ispaljeni su projektili na civilno stanovništvo Jajića kao i na osmatračnicu UNPROFOR-a gdje je ubijen dvadesetjednogodišnji Jeffrey Broer. Mještani Jajića su mu podigli ploču u znak zahvalnosti što je stao u odbranu njih i njihovih domova. Ovo je prvi put da delegacije Kraljevine Holandije došla u Jajiće i odala počast Jeffrey Broer, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

– Koristim priliku da se zahvalim Holanskom ambasadoru i njegovoj supruzi zahvalim što su danas došli u Kalesiju. Prvi puta su ovdje. Prošle godine su nas zamolili da mi položimo cvijeće u njihovu ime – dodaje Sead Džafić, načelnik Kalesije.

Holanski ambasdor je poručio da se nada da u Evropi više neće biti rata.

Pročitajte...