Reis Kavazović na predstavljanju novih ilmihala: Mekteb je simbol naše pismenosti i odgoja

– Poučimo djecu da je trud važniji od rezultata i da su za velika djela potrebna velika odricanja te da najveću žrtvu traži domovina, a sticanje znanja da traži najveći trud i strpljivost, poručio je Kavazović

SARAJEVO (AA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kazao je da djeca u mektebu uče o vrijednostima i temeljima vjere i morala, kao i o lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg te o zdravom načinu življenja

Kavazović je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio nove ilmihale za vjersku pouku.

Svečanost je održana u okviru manifestacije “Dani mekteba”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice s ciljem predstavljanja aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i promociju mekteba i mektebske pouke u zajednici i društvu.

“Poseban je povod našeg susreta danas ovdje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u ovom hramu nauke, u riznici iz koje crpimo mudrosti i znanja naših prethodnika, simbolički i stvarno najavljujemo srž naše djelatnosti i misije Islamske zajednice u BiH. Za cijelu našu muslimansku zajednicu nema važnije aktivnosti od mekteba. Mekteb je u našoj tradiciji uvijek bio radost i znak nečega uzvišenog u našem životu“, kazao je Kavazović.

Ističući kako su se upravo u mektebima najbolje čuvali temelji islamske vjere i muslimanskog bića, Kavazović je kazao da u mektebima stasavaju generacije tihih i smjelih muslimana.

Predstavljanje novog ilmihala, Kavazović je ocijenio važnim danom te je izrazio nadu da će djeca iz njih učiti lahko i pitko o temeljima vjere i morala.

“Mekteb je bio i ostao simbol naše pismenosti, odgoja i obrazovanja o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji“, kazao je Kavazović.

Kavazović je kazao da djeca u njemu uče o vrijednostima i temeljima vjere i morala, kao i o lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg te o zdravom načinu življenja.

“Dječiji duh je poput vode, može ga se skretati na ovu ili na onu stranu“, kazao je Kavazović i u tom kontekstu naglasio da djeca uče na primjerima i postaju nalik zajednici u kojoj odrastaju.

Kavazović je, također, kazao da je važno djeci usaditi osjećaj samopouzdanja i da se ne precjenjuju, niti podcjenjuju.

“Poučimo ih da je trud važniji od rezultata i da su za velika djela potrebna velika odricanja te da najveću žrtvu traži domovina, a sticanje znanja da traži najveći trud i strpljivost”, poručio je Kavazović.

On je, na kraju, kazao da stanje mekteba mnogo govori o budućnosti naroda.

“Izborili smo se da budemo slobodni ljudi, potrudimo se da budemo odgovorni za našu slobodu tako što ćemo se za nju boriti svaki dan”, zaključio je Kavazović

Prisutnim se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Nove ilmihale predstavio je Mustafa Prljača, glavni urednik, dok je o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govorila Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije. O inovativnom pristupu u izradi ilmihala govorio je Enes ef. Svraka, urednik izdanja.

Skupu su se obratili i koautor Ilmihala 1 Ibrahim ef. Softić te Jakub ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3.

Nakon diskusije, u holu Gazi Husrev-begove biblioteke je otvorena i Izložba o mektebu, a o postavci je govorio njen koautor Ruhulah Hodžić.

Važnosti mekteba i mektebske nastave biće posvećena i centralna hutba Rijaseta Islamske zajednice za džuma-namaz koji će se klanjati narednog petka.

Upis djece u novu mektepsku godinu najavljen je za 12. septembar.

Pročitajte...