Revijalnim koncertom sevdaha završen 12. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

Dvanaesto izdanje festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ završeno je sinoć revijalnom večeri sevdaha. Jedini je ovo festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora.

Dvanaesto izdanje Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ završeno je sinoć revijalnom večeri na kojoj su nastupila mnogobrojna značajna imena iz svijeta muzike iz cijelog regiona. Sve izvođače pratio je Festivalski orkestar pod vodstvom prof. Dejana Milkunića.

Poštujući epidemiološke mjere koncert je održan u sali bez publike, a svi poklonici sevdalinke mogli su uživati u direktnom prenosu RTVTK koja je suorganizator Festivala. Festival koji je i ove godine trajao tri dana u potpunosti je opravdao svoje postojanje te trud i angažman volontera iz Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, koji godinama rade na očuvanju, afirmaciji i promociji sevdalinke, kao dijela našeg nematerijalnog kulturno-historijskog naslijeđa.

Da podsjetimo, Festival sevdalinke je otvoren u utorak 1. decembra, kada je održano Međunarodno takmičenje harmonikaša. Nastupilo je 30 mladih harmonikaša, a u seniorskoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Danilo Jovanović, koji je dobio novi model harmonike Guerrini. Drugog dana održano je takmičenje vokalnih interpretatora novih kompozicija u duhu sevdaha. Žiri je nakon izvedbi 13 muzičkih numera dodijelio nagrade za najbolju muziku, aranžman, najbolji tekst te glavnu nagradu, plaketu Safet Isović, koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala. Ovogdišnji dobitnik plakete je Jovan Mihaljica.