Rezultati konkursa za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ za najbolju učeničku pjesmu

U kategoriji osnovnih škola tešanjski učenici su osvojili prvo i drugo mjesto.

  1. mjesto Dženana Mešić– Domovina (Tešanj)
  2. mjesto Lamija Čvorić– Proljetna noć(Tešanj)
  3. mjesto Amin Šabanović– Moja domovina (Odžak)

U kategoriji srednjih školatešanjski učenici su opet nadmašili odžačke učenike.

  1. mjesto Harun Bajrić– XLVIII (Tešanj)
    2. mjesto Ena Brkić– Čovjek (Tešanj)
    3. mjesto Zarfa Hadžimujić– Plava kometa (Tešanj)
  2. Kristina KojićŠećerna vuna pohvaljena pjesma
  3. Medina Šišić– Plavookapohvaljena pjesma

 Obavještavamo vas da je jošjedan književni konkurs Kulturnog udruženja “Musa Ćazim Ćatić” za najbolje pjesme u kategoriji učenika osnovnih i srednjih škola na području Odžaka i Tešnja, održan u čast velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatić, uspješno priveden kraju. Na ovogodišnji književni konkurs Kulturnog udruženja “Musa Ćazim Ćatić” za najbolju neobjavljenu učeničku pjesmu, četvrti po redu, prijavilo se 40 učesnika sa 40 pjesama. Tako dobar odaziv zadao je žiriju težak zadatak koje pjesme među velikim brojem izuzetno kvalitetnih odabrati.

Planiramo svake godine raspisati po jedan konkurs i dodjeljivati priznanja najboljim učnicima, a sve u svrhu podsticanja i vrednovanja savremene bosanskohercegovačke poezije. Međutim, naše zalaganje je u prvom redu usmjereno očuvanju od zaborava lika i djela Muse Ćazima Ćatića i iskupljenju velikom pjesniku. Isto tako ostaviti prostor odžačkim i tešanjskim umjetnicima, umjetnicima iz cijele BiH, posebno mladim, za njihovu afirmaciju i promociju najrazličitijih ideja, programa i aktivnosti iz oblasti kulture.

 Srdačno se i ovim putem zahvaljujemo učesnicima, učenicima, ovogodišnjeg pjesničkog konkursa, koji su dali nezanemarljiv doprinos. Želimo se zahvaliti svim onim koji su svojim učešćem omogućili realizaciju pjesničkog konkursa “Musa Ćazim Ćatić“, te time doprinijeli savremenoj bosanskohercegovačkoj poeziji i održavanje manifestacije u čast velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića učinili ostvarivom.

Posebne zahvale idu, svakako, članovima žirija: prof. Dževidi Porobići prof. Almi Bahićkoje su uspjele da u moru od 40 prispjelih pjesama izaberu po tri najbolje.

Zahvalni smo ravnateljicama , direktoricama i profesoricama iz Tešnja i Odžaka na svim aktivnostima kod učeničkog pjesničkog konkursa.

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i samim tim doprinijeli očuvanju od zaborava lika i djela Muse Ćazima Ćatića.

Zajedničkim zalaganjem članova Udruženja i pjesnika koji podržavaju jednu ovakvu manifestaciju Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” će dobiti zasluženo mjesto na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni, a pjesme opjevane u čast Ćatića vinuti će se uvrh bosanskohercegovačke poezije, gdje im je i mjesto.

Odžak, 12.3.2018. godine

Husein Ismailović
predsjednik Kulturnog udruženja “Musa Ćazim Ćatić” Odžak