Rezultati u prvoj polovini godine: Pozitivno poslovanje RMU Banovići

Rudnici mrkog uglja Banovići već desetljećima važe za jedno od najstabilnijih preduzeća rudarskog sektora u Bosni i Hercegovini. Dolaskom nove Uprave na čelo ovog Rudnika sredinom maja ove godine, zahvaljujući prvenstveno uštedama, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat koji nije zabilježen u poslijeratnom periodu. Rudnik koji zapošljava skoro 3 hiljade ljudi, u prvoj polovini ove godine povećao je prihode i ostvario dobar fijansijski rezultat, te izašao iz minusa koji je zabilježen u istom periodu lani.

Novinarka: Devleta Brkić

U prvih 6 mjeseci ove godine Rudnik Banovići ostvario je neto dobit od 1,2 miliona maraka. Direktor Fadil Kudumović ovaj podatak ističe značajnim, s obzirom da je za ovaj period planom poslovanja predviđen finansijski gubitak od 4,2 miliona KM.

– Ova Uprava koja je 15. maja došla na čelo Rudnika ostavrila je pozitivne rezultate vezano i za proizvodnju. Planirani gubitak u ovoj godini bio je oko 4,2 miliona maraka, međutim mi smo na šestomjesečnom periodu ostvarili pozitivan rezultat oko milion maraka i nastavljamo sa trendom rasta. Znači, prvenstveno uštede se odnose na javne nabavke. Tu smo napravili dosta rezova, dodao je Kudumović.

RMU Banovići imaju stabilnu proizvodnju. Proizvodnja uglja i otkrivke prati predviđene planove. U prvoj polovini godine ostvareno je 98 posto planirane proizvodnje uglja, odnosno, proizvedeno je 787 hiljada tona separisanog uglja. Slična situacija je i sa otkrivkom, gdje je u istom periodu realizovano šest miliona i 180 hiljada kubika jalovine. Iz Uprave Rudnika ističu da im je cilj povećanje plata proizvodnim radnicima.

– 1. marta je potpisan kolektivni ugovor gdje je povećana satnica na 2,70 KM tako da je u ovom periodu plata povećana za nekih 8 posto, i iznosi trenutno oko 1.200 KM prosjek Rudnika. Ova Uprava je krenula sa sistematizacijom radnih mjesta, gdje planiramo povećati proizvodnim radnicima platu. Bitna je proizvodnja, da je radnik zadoovljan u proizvodnji, naglašava direktor Kudumović.

Direktor Kudumović ističe da je sadašnja Uprava zatekla teško stanje kada je riječ o pomoćnoj mehanizaciji na površinskim kopovima.

– Uspjeli smo nekim naporima da obezbijedimo jedan greder caterpillar snage 216 kW čija je vrijednost 1,5 milion maraka. Potpisali smo ugovor prije par dana sa dobavljačem i očekujemo isporuku do kraja 11 mjeseca. Za dalji rad neophodna je i nabavka buldozera. Gore su trenutno tri buldozera koji su 1986 godište i oni i danas funkcionišu. Vidjet ćemo da li ćemo uspijeti potpisati ugovor pošto je sve do ureda za žalbu, zaključio je Kudumović.

Cilj nove Uprave je dalji razvoj Rudnika, povećanje proizvodnje i unaprijeđivanje uslova rada.

(RTVTK)

Pročitajte...