Rijaset IZ u BiH o pripremama za nastupajući mjesec Ramazan

U fokusu sjednice Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bile su pripreme za nastupajući mjesec Ramazan.

Na osnovu zaključaka predramazanskog savjetovanja koje je pod motom „Ramazan, duhovna snaga i zaštita“ održano 18. marta ove godine u Sarajevu, Rijaset je na prijedlog Uprave za vjerske poslove usvojio Plan ramazanskih aktivnosti, čime se nastavljaju pripreme za ovogodišnji mjesec posta.

Rijaset je iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Zajednice, dao saglasnost na izbor prof.dr. Zuhdije Hasanovića za dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Usvojen je prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme koji je usklađen s Ustavom IZ u BiH.

Na današnjoj sjednici je također data saglasnost na Elaborat o uvođenju drugog ciklusa studija na Odsjeku za arapski jezik i književnost na IPF-u u Zenici.

Rijaset je dao saglasnost i Institutu za društvena i religijska istraživanja za upotrebu znaka (loga) ove institucije, a prihvaćen je Izvještaj komisije o obavljenoj kontroli poslovanja MIZ Bosanski Novi s prijedlogom mjera.

Odobrena je pomoć većem broju institucija i pojedinaca na prijedlog Ureda za društvenu brigu, javlja MINA.